Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Kaikki blogit puheenaiheesta Priorisointi

Mutta tuoko sote terveyttä?

Sipilän hallituksen uusittu esitys valinnanvapauslaiksi lähti lausuntokierrokselleen 4.11. Jokainen lausunnon antamisesta kiinnostunut voi 15.12. asti ottaa kantaa mm.

Valinnanvapaus – mikä se on ja mitä tämä tarkoittaa

Reformaation 500-vuotisen historian kansainvälinen merkkivuosi on kohta päättymässä. Poliittisena liikkeenä reformaatio edellytti, että jokaisen tulisi ymmärtää, mitä kirkko ja valtaapitävät julistivat. Luterilaisen kirkon tunnustuskirjoihin tulivat kansankieliset ”mikä se on” selitykset vaikeille uskonnollisille käsitteille. Niitä sitten rippikoulua käyvät kukin vuorollaan pänttäsivät. Tuloksena oli lukutaitoinen kansakunta, jossa jo 1700-luvulla alettiin edellyttää esivallan päätösten julkisuutta ja ymmärrettävyyttä.

Priorisointi on ruma sana

Kun keskustelee keskeisten poliitikkojen kanssa, tulee joskus omituisia hämmennyksen hetkiä. Miten pienellä tiedolla ja ymmärryksellä asioita voidaankaan päättää! Postfaktuaalinen aika ei ehkä ole uusi keksintö, mutta sen häpeämättömyys on. Fiilispohjalta vaan. Ja minun fiilikseni on parempi kuin sinun fiiliksesi.

 

Ministeri ja priorisointi

Eilisen, lauantain Helsingin sanomissa peruspalveluministeri Hanna Mäntylä puhuu priorisoinnin tarpeesta terveydenhuollossa.  En ole kuulunut yleensä Hanna Mäntylän tai hänen puolueensa kannattajiin enkä nytkään varsinaisesti jaa hänen mielipiteitään, mutta tällä kertaa kyllä arvostan ministeriä. Hänellä on rohkeutta selittää selkokielisesti se, mitä sote-uudistustus käytännössä tarkoittaa. Kyse on sosiaali- ja terveydenhuollon säästöistä ja säästöjä seuraavasta palvelutason heikkenemisestä.

Pohjois-Korea varoittaa kansalaisiaan nälänhädästä

Pohjois-Korea kehottaa kansalaisiaan varautumaan tulevaan nälänhätään ja taloudellisesti vaikeisiin vuosiin. Kuitenkaan kansalaisten ei ole syytä vaipua epätoivoon, sillä tie "vallankumoukseen on pitkä ja vaivalloinen". Näin varoittaa pääkirjoituksessaan  Rodong Sunmun-lehti. Joudumme ehkä  lähtemään "vaivalloiselle marssille" ja joudumme taas pureksimaan kasvien juuria, kirjoittaa lehti. "Vaivalloisella marssilla" tarkoitetaan Pohjois-Koreaa 90-luvulla koetellutta nälänhätää, jolloin 22-miljoonaisesta kansasta 3,5 miljoonaa kuoli nälkään.

Laastaria rasismiin

MTV3 uutisoi pienen keskustelua herättäneen laastariaiheisen tapahtumakuvauksen jota ei kenties haluaisi kutsua uutiseksi, vaikka se oikeastaan sellainen onkin. "Ruotsalaisapteekkeja syytetään rasismista, sillä vaikka laastareita on saatavilla kaikenmuotoisina ja -kokoisina, ihonvärisiä laastareita saa vain yhdessä sävyssä – beigenä.

Suomi säästää ja leikkaa

Kaikki ymmärtävät, että Suomi on suurten muutosten edessä, säästöä pukkaa. Ensi viikolla tiedämme enemmän. On kuitenkin selvää jo nyt, että kaikesta ja kautta linjan leikataan.  Myös lapsilta, vanhuksilta ja sairailta, toivottavasti heiltä suhteessa vähiten. Olen aika varma, että jokainen kauhistuu tulevia uutisia.  Näin ollen olemme suuren haasteen edessä. Keskitymmekö huutamaan samoja vaalien aikaisia korulauseita, kuinka siltä ja tältä ihmisryhmältä ei ainakaan saa leikata, vai aloitammeko todellisen priorisoinnin.

Perusasiat kuntoon

Talouden taantuman pitkittyessä monet yritykset ja muut toimijat saattavat tehdä hätiköityjä päätöksiä tulevaisuuden suhteen. Pitkäjänteisellä ja johdonmukaisella politiikalla saamme luotua toimintamalleja ja hyviä käytäntöjä läpi kaikkien toimintasektoreiden.

Priorisointikeskustelu lasten sairaanhoidosta on lopetettava välittömästi

Helsingin Sanomat teki jutun keskosten hoidosta Suomessa 22.3.2015. Puhuttaessa keskostenhoidosta asia tuntuu usein ajautuvan myös prioriteettikeskusteluksi.

Jotkut näkevät keskosten hoidon osana suurempaa prisorisointikeskustelua, koska keskosten hoito on verrattain kallista. Eräs nimetön kysyykin, pitäisikö esimerkiksi pienimpien ja heikoimpien keskosten tehohoitoa rajata.

Euroviisut, postimerkit ja estetiikan tarpeen tyydyttäminen

Tom of Finland ja Conchita Wurst hallitsevat otsikoita maassa, jossa perinnemaiseman hoito ja kulttuurimaiseman säilyttäminen nähdään merkittäviksi verovaroin rahoitettaviksi asioiksi. Tämän lisäksi suomalaista ympäristöä, luontoa ja luontoarvoja halutaan säilyttää luonnonsuojelun, kansallispuistojen ja ihmisen luonnollista toimintaa rajoittavan lainsäädännön turvin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä