Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Kaikki blogit puheenaiheesta Ympäristön saasteet

Maailman pelastaminen ilmaston muutokselta

Olen täs miettinyt kun monenlaista tietäjää ilmaantunut saarnaamaan kuinka lähinnä muiden pitäisi toimia ilmaston muutosta vastaan . Länsimaissa elävä saarnaaja itse elää täysin kestämättömästi loppupeleissä . Jos vertailukohdaksi otettas jotta kaikil maailmas elävät kuluttas yhtä paljon kuin saarnaaja itse luonnon varoja . Maailmanloppuun olisi minuutti kaksi aikaa . Tämä meidän nykyinen länsimainen korkea kulttuuri joka öljyn jalostukseen pääasiassa perustuu . Pakottaa ihmisiä ollakseen talouskasvussa mukana lisäämään kulutusta joka tuhoaa luontoa .

Muovi ei maadu

Ihminen tuhoaa maapallon. Toistaiseksi ei ole keksitty selkeää teknistä innovaatiota roskien keräämiseksi merestä. Kansainväliset sopimukset eivät ole estäneet merten pilaamista. Maikkarin uutisen mukaan: "Useiden arvioiden mukaan merissämme on tätä menoa enemmän muovia kuin kalaa vuonna 2050." 

Suuri yleisö täysin vailla kuluttajasuojaa ympäristöuutisoinnissa

Meillä on naamakirjassa Tekniikan Maailman päätoimittajan ja entisen Talouselämä-lehden päätoimittajan Reijo Ruokasen kanssa tällainen viha-/rakkaussuhde. Se lienee alkanut jo opiskeluajoilta, jolloin olimme yhtäaikaa mukana Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan poliittisissa riennoissa. Arvostan Reijoa siksi, että hän urheasti alentuu keskustelemaan ja oikomaan meidän rahvaan mielipiteitä ja huomioita nykyisestä median alennustilasta.

Muovista muoviin

Mumbaissa kiellettiin muovipussit, mutta kielto ei ole varsinainen vaihtoehto, vaikka mikromuovi onkin maailman suurimpia vesistöön liittyviä ongelmia. Vanhan ratkaisun korvaaminen uudella, kestävämmällä ratkaisulla on vaihtoehto. Paraskaan kangaskassinkuljettaja ei muista ostospussia joka kerta mukaan ja kunnon sateella paperipussi on puolestaan vuoden typerin idea.

Se on hänelle aivan liian pitkä aika odottaa

Vähän aikaa sitten miljoonat orjat pyörittivät suurta pyörää. Ihmislihan omistaminen takasi vaurauden ja loiston. Sittemmin fossiiliset polttoaineet palavat ahtaissa kammioissa jättiläismäistä veiviä kammeten. Erämaan hiljaisuuden voi rikkoa kuka tahansa idiootti, mutta mikä taho palauttaa kaiken sen mystisen kauneuden takaisin erämaan hiljaisuuteen, joka siihen selittämättömänä ilmentymänä kuuluu. Ihmisten vastavuoroisuus, yhteistyö sekä keskinäisen riippuvuuden myöntäminen on se poliittinen pohja, jonka päälle voidaan rakentaa kestävän kehityksen yhteiskunta.

Kasvuhokema on saavuttanut maalliset rajansa

Tänään päättyy vuosisatamme lämpimin Joulukuu |0, ehkä koko mitatun historian; ainakin Etelä-Suomessa. Ilmasto lämpenee, syyt me tiedämme, mutta emme juurikaan tee mitään. Toki ilmasto ja ympäristö muuttuu myös ilman ihmistä, mutta ihmisen kanssa muutokset karkaavat hallitsemättomiksi – ainakin meille ihmisille. Niitämmekö nyt sitä mitä olemme kylväneet?

 

Luonnonsuojelu voi olla uusien työpaikkojen luomista

Luonnonsuojelu voi olla uusien työpaikkojen ja yritysten luomista. On mieletöntä nähdä uuden yrittäjyyden ja uusien tuotteiden kehittäminen luonnonsuojelun vastaisena toimintana.

Ympäristön saasteet, ilmaston muutos, kenenkä tai minkä aikaansaannoksia

Miksi on niin vaikeaa ymmärtää yksinkertaisia tosiasioita? Tai selvittää niin ymmärrettävästi joidenkin asioiden selviä syy seuraus vaikutteita. Kuinka niitä selittäisi tällainen vähemmän tieteellisiin tosiasioihin tutustunut, mutta joka aivan loogisella päättely kyvyllään ymmärtää joitakin syy seuraus vaikutuksia. Otetaan nyt sitten esimerkiksi ympäristön saastumiseen tai ilmastonmuutokseen (jota ei edes uskota kaikissa piireissä edes tapahtuvan) vaikuttaneet tekijät. Ympäristöä ja sen tilaan vaikuttanut suurin syyllinen pääsääntöisesti on ihminen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä