Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Kaikki blogit puheenaiheesta Vegaaniruoka

Vegaanibuumi tussahti - sekaruokavalio on suomalaisten valinta

Keskon eilen julkistama vuoden 2019 ruokatrendejä mittaava raportti oli monelta osaltaan iloista luettavaa. Kiinnostavinta raportissa on ehkä se, että sen mukaan ainoastaan 1% suomalaisista noudattaa vegaanista ruokavaliota. Olisiko siis jo korkea aika lopettaa ”vegaanibuumista” puhuminen ja siirtyä puhumaan lähiruokabuumista tai eettisestä kuluttamisesta, jotka raportti nostaa esiin huomattavasti tärkeämpinä ilmiöinä?

Ilmastonmuutos torjutaan kunnissa – lautaselta lähtien

Ennätyksellinen hellekesä on herättänyt monet suomalaisetkin ilmastonmuutoksen tuomaan uuteen normaaliin. Etenkin maatalouden ahdinko, metsäpalot ja leväkukintojen pilaamat uimavedet ovat kouriintuntuvia muistutuksia siitä, että olemme kaikki riippuvaisia tämän aurinkoa kiertävän avaruusaluksen elinkelpoisuudesta – valtioiden rajat eivät meitä globaalilta ympäristökriisiltä pelasta.

 

Jäähyväiset kasvispihveille?

Jätin huhtikuussa hallitukselle kirjallisen kysymyksen eläinperäisten tuotteiden nimien käytön kieltämisestä kasvisruokien myynnissä ja markkinoinnissa. Kysymyksessäni tiedustelin, aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin, että nimikkeiltään kuluttajia harhaanjohtavien tuotteiden myynti ja markkinointi kielletään Suomessa Ranskan esimerkin mukaisesti.

McDonaldsin McVegan - monikansallinen ja epäeettinen sekasotku

Sosiaalinen media ja lehdistö ovat kohisseet viime päivät McDonaldsin Suomessa kehittämästä vegaanihampurilaisesta McVeganista, joka tuotiin nyt myyntiin kaikkiin Suomen ja Ruotsin McDonalds -ravintoloihin. Ilmeisesti innoittajana toimi tammikuussa perinteisesti järjestettävä vegaanihaaste, jossa ihmisiä kehoitetaan elämään kuukausi vegaaniravinnolla. Tämänkin järkevyys voidaan perustellusti kyseenalaistaa. Miksi järjestää vegaanihaaste juuri tammikuussa, kun Suomessa mikään ei kasva kuin kasvihuoneissa? 

Miten vegaani lannoittaa?

Lannoittamisen tarkoitus on palauttaa maaperään ne ravinteet, jotka poistuvat sieltä kasvien kasvamisen ja sadonkorjuun myötä. Jos maaperässä ei ole riittävästi ja oikeassa suhteessa ravinteita, eivät kasvitkaan kasva. Lannoitteet sisältävät yleensä ennen kaikkea typpeä, fosforia ja kaliumia, jotka ovat kasvien pääravinteita. Näitä ravinteita saadaan pelloille tehokkaasti levittämällä niille lietelantaa, jota syntyy karjatalouden sivutuotteena. 

Vegaaninen highway

Veganismi on matkalla kohti mainstreamia. Tammikuun vegaanihaasteeseen on ilmoittautunut jo huimat yli 5200 ihmistä! Ruokavalio on tuotu vahvasti keskusteluun erilaisilla foorumeilla ja ylipäänsä keskustelu ruokatottumuksista on saanut täysin uuden draivin ja merkityksen. Ihmiset ovat yhä valveutuneempia ruokaan liittyvistä ekologisista, eettisistä sekä terveydellisistä seikoista. Toisaalta taas vegaaniruokavalion noudattaminen on tehty koko ajan helpommaksi.

Muutama kysymys Helsingin kaupungin ruokakokeilusta.

Helsingin kaupunki on aloittanut kokeilun jossa vanhemmilla on mahdollisuus valita vegaanivaihtoehto lapsilleen. http://yle.fi/uutiset/3-9217256

Eilinen A-studio

Eilisessä A-studiossa Paavo Väyrynen kertoi kansalaispuolueestaan ja muista tavoitteistaan. Hakemus on nyt jätetty oikeusministeriöön kansalaispuolueen merkitsemiseksi puoluerekisteriin. Hän myös toisti kantansa, ettei aio ryhtyä puolueensa presidenttiehdokkaaksi vaan että hän tukee Sauli Niinistön valintaa toiselle kaudelle. Kansalaispuolue ei aio osallistua myöskään kuntavaaleihin. Hänen kehottaa kannattajiaan jatkamaan kuntapolitiikassa entisellä tavallaan. Hän aikoo itsekin asettua Keskustan valtuustoehdokkaaksi Keminmaalla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä