Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Kaikki blogit puheenaiheesta Työnantaja

Työpaikan hakukoulutus ja työnantajat

Työttömillä on halutessaan mahdollisuus hankkia työnhakukoulutusta. Varsinkin uusille työmarkkinoille tuleville se voi olla tarpeen, mutta pitkään samassa työpaikassa olleellekin siitä voi olla apua.

Työnantajien vaatimuksesta koeaikaa on jatkettu kuuteen kuukauteen. Myös potkujen antamisen helpottamista uudella irtisanomislailla on vaadittu kuten kuluneen syksyn poliittisesta sekamelskasta olemme huomanneet.

TE-toimistojen haastattelut. Työnhakijalle vai työnantajalle?

TE-toimistot haastattelevat työnhakijoita ja heille räätälöidään suunnitelma, jonka avulla työllistyisivät tai kehittäisivät itseään. Tuolla tavalla ei työpaikkoja lisäänny. Olisi järkevämpää, että TE-toimistot tai jotkin muut instanssit haastattelisivat työnantajia ja räätälöisivät heille mahdollisuuksia työllistää. Tarkennuksena se, että työ olisi palkallista eikä siihen annettaisi yhteiskunnan tukea. Tätä voisi kokeilla, ellei näin jo tehdä.

Terveys, turvallisuus ja profilointi

Kävin vuosina 1988-1991 Itä-Saksassa toistakymmentä kertaa. En ole kuitenkaan koskaan käynyt tarkastamassa sitä profiilia, jonka Ministerium für Staatssicherheit eli tuttavallisemmin Stasi minusta laati. Suomi teki tuohon aikaan bilateraalikauppaa Itä-Saksan kanssa ja toi sieltä mm. metsäteollisuuden tarvitsemia kemikaaleja. Vastakauppana myimme sinne lääkkeitä n. 20 milj. markalla vuosittain. Erityisesti astmalääkkeet kävivät hyvin kaupaksi.

Henkilöstöpalvelujen arvo asiakkaalle

Mielikuvat, painopisteet ja tavoitteet ohjaavat työvoiman saatavuutta, liikkuvuutta ja kohtaamisia. Poliittinen ilmapiiri voi innostaa työmarkkinoita tai jopa pysäyttää orastavaa talouskehitystä.

Työnantaja vai työnottaja

 

Työnantaja vai työnottaja?

 

Jokaista työpaikkaa on tapana kutsua työnantajaksi. Eihän tämä oikein ole. Yksittäinen henkilö, joka tarvitsee – työhön, jota itse ei voi tehdä – avuksi toisen henkilön, on työnantaja. Sensijaan yritykset ja/tai pääomasijoittajat, jotka rikastuakseen ovat antavinaan työtä, todellisuudessa ottavat työntekijöiden työn liian pienellä palkalla, saadakseen todellisilta työnantajilta (palvelun tai tavaran ostajilta) todellisen/ylihinnoitellun palkan. Täyttänevät sutenöörin toimenkuvan.

Myös kesätyöntekijät perehdytettävä kyberturvaan

Juhannusta lähestyttäessä myös työpaikoilla kesätyöntekijöiden ja sijaisten määrä kasvaa. Vakituiset työntekijä kirmaisevat kesälomilleen ja töitä jatkamaan on rekrytoitu enemmän tai vähemmän tuurajia.

Uusia työntekijöitä perehdytetään tehtäviin vaihtelevin käytännöin; osa hyppää remmiin vähäisellä opastuksella, osa saa paremman neuvonnan.

Kesätyöntekijöitä rekrytoidessa ja perehdyttäessä töihin olisi muistettava myös kyberturvallisuus. Sijaisten on hallittava yritysten tietoturvakäytännöt siinä missä kaikki muutkin työturvallisuusasiat.

EU-ennakkotapaus: Jo 3 kännykän aiheuttamaa kasvainta korvattu


Ahkeran kännykänkäytön aiheuttamia kasvaimia on korvattu työntekijöille jo 3 Italiassa. Uusin oikeuden päätös on tätä kirjoittaessa huhtikuulta 2017.

PÄIVITYS: Tuomioistuin toi päätöksessään esille sen, että on olemassa riittävästi näyttöä kännykän aiheuttamista kasvaimista.

Kilpailukykysopimus ymmärretty joka puolella väärin

Ystäväni haki työvoimatoimiston kautta työpaikkaa. Työnantajalle hän ilmoitti palkkatoivomuksen 6,5 euroa/tunti. Raksallehan otetaan työntekijöitä 6 euron tuntipalkalla henkilöitä suoraan koulun penkiltä ilman pohjakoulutusta eduskunnan tekemän päätöksen mukaisesti. Kaveri ajatteli, että voihan hän hakea vähän parempaa palkkaa ja laittoi 6,5 euroa/tunti. Työnantaja käsitti pilkkuvirheen takia väärin ja oletti kaverin pyytävän liksaa 65 euroa tunnilta.

Poistetaan työaika kokonaan

Poistetaan työaika kokonaan

Työnantajat ostavat työntekijöiltä aikaa rahapalkkaa vastaan. Ajalle on määritelty hinnoitteluperusteet, jotka riippuvat useista muuttujista. Ihme kyllä ajan hinnoittelu riippuu harvemmin siitä, paljonko kyseisenä aikana tuottaa työnantajalleen lisäarvoa. Nyt huudetaan tuottavuuden perään.

"Aikuiset" - NYT nuorten hyysääminen ja paapominen kuriin!

Joka kesä mediasta saa lukea kuinka työ ei kelpaa nuorille vaikka sitä hopeisella tarjottimella tarjotaan, mansikkahillon ja shampanjan kera suoraan sänkyyn. Mitä veikkaatte, miltä tuntuu pitkäaikaistyöttömien, ahkerien nuorten ja vanhojen työttömien lukea näitä otsikoita?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä