Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen ja Ruotsin puolustusliitto

Suomi-Ruotsi-puolustusyhteistyö, testi tiedossa Aurora 17 -sotaharjoituksessa

Presidentti Sauli Niinistö on nojannut Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa vahvasti yhteistyöhön Ruotsin kanssa. Näkemys on myös ollut, että puolustusyhteistyön lisäksi tulevaisuudessa Suomi ja Ruotsi harjoittaisivat myös yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Tarkastellaanpa, kuinka presidentti Niinistön Suomi-Ruotsi-puolustusyhteistyön kannanotot vuodesta 2014 ovat muuttuneet. Yhteistyön voidaan katsoa alkaneen toden teolla vuodesta 2014.

Takuu turvasta

Suomen ja Ruotsin välinen puolustusliitto olisi merkittävä askel puolustusyhteistyöstä yhteiseen kovan turvallisuuden tuottamiseen. Puolustusliitto vaatisi valtioiden välisen sopimuksen ja yhteisen komentojärjestelmän sekä mittavia yhteisharjoituksia, joilla varmistettaisiin joukkojen toimintakyky tositilanteessa.
 

Ruotsi sulki tänään pois Suomen kaukaisen haaveen puolustusliitosta

Ennen tätä päivää suomalaispolitiikkojen kannanotot jopa Suomen ja Ruotsin välisestä puolustusliitosta ovat olleet myönteisiä, eikä puolustusliittomahdollisuutta oltu suljettu tulevaisuudessa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (HS 2.2.2015): "En kuitenkaan halua sulkea pois, että viiden, kymmenen tai viidentoista vuoden päästä tulisimme siihen johtopäätökseen, että kahdenvälinen puolustusliitto on mahdollinen ja toivottava, vaikkei se ole tavoitteemme tällä hetkellä."

Suomi ja Ruotsi puolustusliittoon

Selvitys Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista korosti Suomen ja Ruotsin kohtalonyhteyttä turvallisuuspoliittisissa linjavalinnoissa. Selvityksessä näkyy, kuinka kapea liikkumatila Suomella on ilman Venäjän suoraa haastamista.

Ruotsissa nykyinen hallitus on ilmoittanut, ettei se aio hakea Natoa jäsenyyttä. Länsinaapurin seuraavan hallituksen linjasta meillä ei ole mitään takuita. Lähihistoriasta muistamme, että Ruotsi yllätti 1990-luvun alussa valtionjohtomme hakemalla EU-jäsenyyttä Helsinkiä konsultoimatta, vaikka toisin oli sovittu.

Kun Suomi liittoutuu Ruotsin kanssa, miksi sitten Nato-maa ei käy?

Yhdysvaltain sotavoimien osallistumisesta Suomen alueella käytävään kolmeen sotaharjoitukseen on noussut valtaisa kohu. Kerrassaan käsittämätön kohu, josta käänteitä ja väänteitä ei ole puuttunut.

Kohti itsenäistä Suomea?

Olenko ainoa, jonka mielestä tässä suunnitelmassa on jotakin kummallista:

 

1. Kieltäydytään hakemasta Naton jäsenyyttä.

2. Irrottaudutaan Euroopan vakausmekanismista ja euroalueesta.

3. Luovutaan EU:n jäsenyydestä.

4. Siirrytään pysyviin rajatarkastuksiin ja irtaudutaan Schengenin sopimuksesta.

5. Suljetaan Ruotsin raja ja lisätään sen vartiointia.

- - - - - -

6. Ehdotetaan Ruotsille puolustusliittoa.

7. Ihmetellään, kun tähän ei heti riemusta kiljuen suostuta.

Suomi ja Ruotsi muuttavat nyt ulkopoliittista linjaansa - ja liittoutuvat

Suomi ja Ruotsi ovat perinteisesti määritelleet itsensä sotilaallisesti liittoutumattomiksi ja sotilasliittoon kuulumattomiksi maiksi.

Pääministerit Stefan Löfven ja Juha Sipilä ovat julkaisseet tänään yhteisartikkelin joissakin suomalais- ja ruotsalaislehdissä koskien Suomen ja Ruotsin sotilaallista puolustusyhteistyötä. Pääministerien viesti oli, että maat varautuvat tiivistämään entisestään yhteistyötä aseellisissa kriiseissä.

Puolustusliitolla Ruotsin kanssa on hyvät puolensa

Yhtenä harkinnan arvoisena muutoksena Suomen puolustuspolitiikkaan on väläytelty sotilasliittoa Ruotsin kanssa. Asia onkin laajemmankin pohtimisen arvoinen.

Liittyminen sotilasliitto Natoon jakaa kansan rajusti kahtia. Enemmistö ei kannata liittymistä hyviin syihin vedoten. Natoon liittyminen toisi juuri Suomelle kaikkein pisimmän rajan, jossa seisoisivat vastakkain Naton puolustusjoukot ja Venäjän täysin arvaamattomat sotajoukot, jotka jo Krimin esimerkin valossa eivät välttämättä kaihda hyökkäyssotakaan.

Ruotsi ei luovu puskuristaan - Suomesta!

Kalluppeja voidaan ajoittaa teettäjilleen sopivaan aikaan, kuten tämä kysely siitä mitä tuumaamme puolustusliitosta Ruotsin kanssa. Mitä me siitä hyödymme? Ennenkaikkea liitossahan pitää olla kaksi osapuolta – mitä ruotsalaiset hyötyisivät maidemme välisestä puolustusliitosta?

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä