Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Kaikki blogit puheenaiheesta Rautatieliikenne

Pisararadasta - vielä

Pisarataa ovat täällä ansiokkaasti käsitelleet Kalevi Kämäräinen ja viimeksi ministeri Tiilikainen. Molemmat kriittisesti, kuten myös tämä kirjoitus. 

Lännen temppu VR:lle

 

 

Lännen tempuksi on joskus kutsuttu sitä kun laittaa korvan ratakiskoja vasten ja näin kuulee jo ajoissa junan tulon.

VR:n pilkkomisen ympärillä käyty keskustelu on laantunut, mutta sihinä kuuluu ja kulisseissa tapahtuu.

 

Tässä vaiheessa on syytä kerrata tapahtuneet tosiasiat. Elokuussa 2017 ministeri Berner ilmoitti, että VR pilkotaan kolmeen yhtiöön (kalusto, kunnossapito ja liikennöinti). Perusteluksi esitettiin EU:n vaatimus rautatieliikenteen avaamisesta kilpailulle.

Turvallisuuden priorisointi

Niin Jorma Moll, Kalevi Kämäräinen kuin Aimo Remes kirjoittivat aiheellisen ja surullisen ajankohtaisen blogin Suomen tasoristeysten yhä olemattomasta turvallisuudesta.

Miksi junan pilli ei soi tasoristeyksessä?

Suomen rataverkolla viheltämistä koskeva ”liikennemerkki” tunnetaan enää vain museaalisesti käytetyllä Porvoon radan osalla (s. 4/4 ja liite 4 3(5)). Toisaalta tasoristeysturvallisuuden parantamiskeinoja on mietitty ja niille on annettu jopa turvakertoimia (taulukko 2 sivulla 10).

Pelkkä avoimuus ei riitä

Euroopan parlamentissa äänestettiin viime viikolla EU:n asiakirjojen julkisuutta koskevasta mietinnöstä. Aihe on ajankohtainen, sillä esimerkiksi Yhdysvaltojen ja EU:n välillä käytäviä TTIP-neuvotteluja on kritisoitu turhasta salailusta.

Äänestin mietinnön puolesta, sillä se peräänkuulutti lisää läpinäkyvyyttä. Avoimuus ei kuitenkaan yksin riitä. Julkisen tiedon täytyy olla myös helposti löydettävissä. EU:sta tietoa etsivä kansalainen, toimittaja tai vaikka kansalaisjärjestön edustaja ei hyödy mitään avoimuudesta, jos dokumentit ovat haudattuina hankalien hakujärjestelmien taakse.

Kermakakun litkijät

Tovi sitten alkoi myräkkä ympäri Suomen, kun liikenne- ja viestintäministeriö antoi tiedon, että monilta raideosuuksilta aiotaan lakkauttaa henkilöliikenne. Tieto ihmetytti, sillä samalla ei kerrottu tietoa korvaavista yhteyksistä. Ihmisille syntyi tunne, että heidät ollaan jättämässä omien kulkupelien nojaan. Samalla ministeri Berner (kesk.) pääsi myrskyn silmään ja syystäkin hänen leipoessaan kermakakkua.

Yllätysministeri - ministerin yllätykset?

Päivän kevennys: Kun Anne Berner otettiin ministeriksi, nimitin häntä yllätysministeriksi. Olin täysin väärässä, jälleen kerran.

Ministerinä hän vasta yllätys onkin.  Rautatieliikenteen lopettamiset, mediamarkkinointityöryhmä ja mitähän sitten seuraavaksi? Se tiedetään, että neljän vuoden jälkeen huolettomasti: back to business. Kaikkea hyvää kuitenkin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä