Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Kaikki blogit puheenaiheesta Manchesterin isku

Kulttuurien yhteentörmäys manchesterilaiseen tapaan

Manchesterin terrori-iskusta epäillystä Salman Abedista ja tämän perheestä on uutisoitu asioita, jotka nostavat jälleen pintaan muslimiyhteisöjen suhteen länsimaiseen yhteiskuntaan.

Tiedot tapauksesta vahvistavat – edellisten iskujen tavoin – epäilyjä islamin ideologian sopeutumattomuudesta länsimaiseen kulttuuriin.

Se, että Manchesterin iskun kohteeksi oli valittu seksuaalisuutta korostavan amerikkalaisen nuoren naispopparin faninuoriso tämän megakonsertissa, ilmentää symbolisestikin kulttuurien välisen yhteentörmäyksen jyrkkyyttä.

Jos emme anna pelolle sijaa, niin hävetään edes.

Yksittäiset tapaukset ovat lisääntyneet siinä määrin, että tutkijoiden - tai ainakin yhden - on myönnettävä, että kyseessä on ilmiö, jolla on tietty jatkuvuus. Silti puhe "tottumisesta terroriin" pitkän rauhan ajan eli II maailmansodan jälkeen Euroopassa kummastuttaa.

Latteuksia hokemalla ei terrorismi lopu

Manchesterin terroristi-isku pysäytti jälleen kerran. Tällä hetkellä (23.5.2017 klo: 19.00) lehtitietojen mukaan kuolleita on ainakin 22 ja loukkaantuneita 59. Kuolleiden joukossa on paljon lapsia ja nuoria, kuten esimerkiksi 8-vuotias Saffie ja 18-vuotias Georgina. Itse kahden lapsen äitinä voin vain kauhuissani kuvitella sen tuskan määrän, jota uhrien vanhemmat tällä hetkellä kokevat. Kenenkään ei tulisi joutua hautaamaan omaa lastaan.

Manchesterin terrori-isku - häpeää, surua ja vihaa

Vuonna 1996 Manchester joutui ennennäkemättömän terroristi-iskun kohteeksi. Kuolonuhreilta vältyttiin, mutta yli 200 ihmistä loukkaantui. Keskustan uudelleenrakennus kesti vuosia ja maksoi liki kaksi miljoonaa euroa.

Tuolloin tekijänä oli Irlannin ja Pohjois-Irlannin yhdistymistä ajava Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA. Manchesterin arvioitiin valikoituneen iskun kohteeksi, koska yhtenä jalkapallon EM-turnausta isännöivänä kaupunkina siihen kohdistui tavallista enemmän huomiota ja seuraavana päivänä järjestettävä Venäjä-Saksa-ottelu oli kerännyt paikalle suuren ihmismäärän.

Ei Manchesterin isku ole tiedustelupalvelun epäonnistuminen

YLE levittää uutisessaan väärää mielikuvaa. Pommi-iskujen estämisen onnistumisesta on syntymässä epärealistinen normi. On mahdotonta estää kaikkia iskuja. Pommi-iskut ovat tulleet jäädäkseen.

Eurooppa on muuttunut. Katsoin jokin aika sitten erään Ranskan korkean tiedusteluviranomaisen haastattelun. Hän totesi, että käyttävät paljon resursseja ja rahaa, eivätkä he voi taata onnistumisia.

Täydellistä ja aukotonta valvontayhteiskuntaa ei pystytä toteuttamaan. Ihmisten vapaudet ovat terroristeille tilaisuuksia tehdä iskuja.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä