Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Kaikki blogit puheenaiheesta Henkilötietojärjestelmät

Tieto on valtaa - kenen pitäisi omistaa rekisteritiedot?

Keskustelua rekisteröinnin rajoista käydään yksittäisten tietokantojen kohdalla, mutta kukaan ei tunnu tarkkailevan kokonaisuutta. Jokaisen uuden kansallisen rekisterin myötä yksilöiden liikkumatila pienenee, yksityisyydensuoja heikkenee ja vapaus vähenee.

Vakuutusyhtiöt, bonuskortit ja elintavat linkitettävissä

Lähikaupassa asioidessani tulee ostosten yhteydessä höylättyä kanta-asiakaskorttia päätelaitteessa. Ostokseni ovat aika tylsän samanlaisia: banaaneja, avokadoja, mustikoita, sipuleita, paprikaa, riisiä, kahvia, kanaa, jauhelihaa, munia, mustikoita, turkkilaista jugurttia. Niiden pohjalta voisi ajatella, että elän melko terveellisesti. Joskus festareiden ja vastaavien karkeloiden aikaan tulee ostettua olutta ja jopa röökiä. 

Valtion sähköinen tunnistus vuotaa hetuja nimien kera

Valtion tietoturvassa on ammottava aukko, joka toivottavasti korjataan viipymättä. Ilmoitin tästä äsken Viestintävirastolle, joka on minuun toivottavasti pian yhteydessä, eikä päästä ihan kaikki kokeilemaan, miten homma oikein toimii.

Pienellä kikkailulla, kuka tahansa voisi mennä esimerkiksi kirjaston julkiselle koneelle ja katsella minkä nimiset ihmiset ovat käyttäneet siltä tunnistautumispalvelua, ja mitkä heidän HETUnsa ovat. Koko tempun tekemiseen ja näiden tietojen muistitikulle kopioimiseen menee noin 20 sekuntia, yläkanttiin arvioituna.

Sähköinen henkilökortti 15 vuotta, ihan suotta?

Suomen ensimmäinen henkilön digitaaliseen tunnistamiseen tarkoitettu sirukortti, sähköinen henkilökortti annettiin pääministeri Paavo Lipposelle 1.12.1999.

Päivälleen 15 vuotta myöhemmin, 1.12.2014, brittitoimittaja Edward Lucas sai käteensä juhlavasti henkilökortin, joka avaa monipuoliset e-palvelut maan ulkopuolella asuville ulkomaalaisille. – Virossa, vaan ei Suomessa.

Suomen ja Viron henkilökortit ovat saman perheen sisaruksia niin teknisesti kuin varmenteiden osalta. Pikkusiskosta kasvoi kuitenkin reipas isosisko jo syntymävuonna 2002.

Meistä tiedetään kaikki- äkkiä verhot kiinni !

Jos luulet että, kun panet verhot kiinni ja oven lukkoon olet piilossa - et ole, vaan sinua tarkkaillaan kaikkialta.

Profilointi:

1. Kun olet tilannut esim. sanomalehden tai aikakakauslehden sinusta tiedetään normaalit perustiedot, lisäksi tilaajakäyttytymisen.

Väestörekisterin tiedot ovat ostotavaraa, joita lehtitalot vaihtavat, ostavat. Lisäksi hankkivat tapahtumista, messuilta ja kilpailuvastauksista. Väestörekisterissä ovat lähes kaikki tiedot sinusta myytävänä ja ostettavana.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä