Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Kaikki blogit puheenaiheesta Henkilöstö

Helsinki toiseksi paras kaupunki startup-työntekijälle

Helsinki on arvioitu maailman toiseksi parhaaksi. Nimittäin Nestpickin selvityksen mukaan pääkaupunkimme tarjoaa maailman toiseksi parhaan ympäristön startup-henkilöstölle. Vertailun voitti Singapore. Helsingin jälkeen tulivat San Francisco (3), Berliini (4) ja Tukholma (5). Arvioinnissa oli mukana eri it-ammattilaisten palkkataso sekä yleinen toimintaympäristö.

Hoitajat mukaan sote-urakointiin

Usein kuulen kysyttävän, miksi Suomen hyvä ja toimiva palvelujärjestelmä halutaan romuttaa soten myötä. Suomi oli ensimmäinen maa, joka vahvisti potillaan asemaa säästämällä potilaslain vuonna 1993. Sittemmin Suomi on jäänyt jälkeen Euroopan maiden uudistettua sote-palvelujaan ja lisättyään ihmisten valinnanvapautta. OECD:n vertailuissa pidämme joukon perää yhdessä mm. Yhdysvaltojen kanssa, mitä tulee terveydenhuollon eriarvoisuuteen. Työlliset ja työttömät ovat eriytyneet ja rahalla voi ostaa vapauden nopeampaan hoitoon.

Rohkeaa vai uhkarohkeaa riskinottoa sote-hankkeessa

Sipilän hallitus on tuonut valtionhallintoon yritysmäistä johtamistapaa. Yrittäjyyteen kuuluu riskinotto, koska ilman riskinottoa ei synnyt taloudellista voittoa. Joskus voitontavoittelu sumentaa yrittäjän todellisuudentajun taikka esteitä yrittäjän onnistumiselle on vain yksinkertaisesti liikaa. Suomessa perustettavien uusien yritysten elinikäennuste on tämän vuoksi alle 5 vuotta. Suomen valtion ikä on onneksi tätä pitempi.

Jaksaa, jaksaa – sote- ja maakuntauudistus tarvitsee tahtoa ja arjen tekijöitä

Kesäranta 8.2.2005. Istun virkamiehenä Vanhasen I hallituksen politiikkariihessä, jossa ministerit tekevät puolivälin arviointia hallitustaipaleesta. Keskustelussa sivutaan kuntasektorin tilannetta. Menot ovat kasvaneet tuloja nopeammin, joten tuottavuutta on parannettava. Myös kuntarakenne ja palvelukohtainen optimiväestöpohja puhututtavat ja ratkaisuja haetaan. Maakuntamallikin vilahtaa puheissa. Innostus on käsinkosketeltavaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä