*

Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Kaikki blogit puheenaiheesta Etyj

Reilumpi puoluetuki yritetään torpata perusteitta

Huomenna eduskunnan käsittelyyn tulee hallituksen esitys (73/2015) puoluelain muuttamisesta, eikä tämäkään lainsäätöprosessi tee poikkeusta nykyhallituksen jo aikaisemmin nähtyihin huonoihin hallintokäytäntöihin. Esitys on nyt käsitelty loppuun Perustuslakivaliokunnassa ja alkaa näyttämään pahasti siltä, että SSS jyrää oikeus- ja valtiotieteilijöiden kannanotot perustelematta, taas.

Perustuslakivaliokunnan (PeV) käsittely ja asiantuntijalausunnot löytyvät täältä.

Suomi ja ETYJ-episodin opetukset

Suomella oli käsissään valta päättää venäläisistä vieraista, mutta se luovutti sen säännöille ja muutamille (Baltian) maille. Sillä ei voittanut mitään, mutta hävisi senkin edestä. Jälkiä on korjailtu viimeksi tänään.

 

Oliskohan ulkoministeri Soinin jo aika erota ?

Päivän käveltyään Helsingin katuja Timo Soini tuli siihen tulokseen, että hän on parempi ulkoministerinä kuin valtiovarainministerinä.

"Alan Ulkoministeriksi", oli Soinin päätös, johon ei ollut kenelläkään nokan koputtamista.

Nyt on kulunut kuukausi ja ulkoministeri Soini on tuona aikana ehtinyt kakata omaan pesään oikein niin perusteellisesti. Kekkosen aikaansaama suuri elämäntyö ETYJ on ajettu karille, niin pahasti, että koko Eurooppa ihmettelee ja vieläpä amerikkakin.

EU:n malliopas Suomi jäi kiitosta vaille

Helsingissä järjestetyn ETYJ:n kokouksen suurimmaksi puheenaiheeksi näyttää odotetusti nousseen Venäjän delegaation poissaolo kokouksesta. Julkisuudessa tänään olleiden tietojen pohjalta näyttää, että EU:n mallioppilaan asemaan edelleen tavoittelemaan pyrkinyt Suomi on pikkutarkasti yrittänyt pitää kiinni EU:n matkustuskieltomääräyksistä ja lopputuloksena on tilanne, johon kukaan ei ole oikein tyytyväinen sen enempää idässä kuin lännessäkään.

Soini polttamassa ulkopoliittisen perintömme

Brysselin kyykkyhyppykomennot saivat tällä viikolla uuden mallioppilaan ulkopoliittisesti kokemattomasta ulkoministeri Timo Soinista kun hän takoi Suomen ulkopoliittisen roolin muottiin "Rauhan EU:n" etupiiritaistelijana kumartelemassa EU:ta(/NATOa) ja tarkoituksenaan ajaa isänmaatamme voimakkaalle törmäyskurssille Venäjän kanssa.

 

Kun perintö ei merkitse mitään

Alan pikkuhiljaa ymmärtää Suomen innokkaimpien natottajien näkemyksiä Suomen ulkopoliittisen linjan muuttumisesta. En vain ole halunnut uskoa sitä todeksi. Uskottava se kuitenkin on, kun tätä saatanan historiatonta tunarointia osattomana seuraa. Venäjän ETYJ-edustajien maahan pääsyn evääminen oli ulkopoliittisen johtomme surkein päätös sitten EU-pakotepolitiikkaan sitoutumisen. Vertoja näille päätöksille vetää vain liittyminen EU:hun ja EMU:un.

Diplomaattinen katastrofi

Jos tullaan neuvottelemaan, niin neuvottelijat päästetään maahan.

Tämä on noloa ja törkeätä.

"Suomi päätti keskiviikkona, ettei Venäjän valtuuskunnan kuusi jäsentä voi matkustaa Suomessa ensi viikolla pidettävään Etyj-kokoukseen, koska he ovat EU:n matkustuskiellossa. Tämän jälkeen Venäjä duuman puhemies ilmoitti, ettei Venäjä osallistu kokoukseen."

"Etyjin tehtävä on muun muassa ennaltaehkäistä konflikteja" . 

Tässä kaikessa on selvä tarkoitus aiheuttaa konflikti ulkoministeri Soinin johdolla.

3xVenäjä

Ajattelinpa minäkin suurella arvovallallani pistää lusikkani tähän Venäjä-soppaan. Ukrainan kriisistä lähtien on suomalainen keskustelu mennyt mielestäni täysin metsään; toinen puoli toitottaa Naton hyväntahtoisuutta ja amerikkalaisten pommeissa olevan rotulin vapauttavaa voimaa, toinen puoli taas pitää Venäjän toimintaa paitsi hyväksyttävänä, jopa toivottavana.

Keskusteluyhteyttä on pidettävä yllä vaikka oltaisiin erimieltä

Venäjän delegaation heinäkuisesta maahantulokiellosta ETYJ-kokouksen näyttää paisuneen pieni heinäkuinen noottikriisi. Kokouksessa oli tarkoitus muistella Helsingin 40-vuoden takaista ETY-kokousta, joka Urho Kekkosen ulkopoliittisen linjan sekä 1970-luvun alussa alkaneen idän ja lännen huipentuma ja osaltaan edesauttoi kylmän sodan verraten rauhanomaista päättymistä 1990-luvun alussa.

Suoraselkäistä ulkopolitiikkaa – kerrankin

ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen juhlaistunto pidetään Helsingissä ensi sunnuntaina. Se juhlistaa Helsingin ETYK-kokouksen 40. juhlavuotta. Paikalle saapuu Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Keski-Aasian maiden poliittista johtoa. ETYJ:n kuuluu myös Venäjä, jonka delegaation jäseniä on EU:n pakotelistalla. Ukrainan kriisi lienee keskustelun polttopisteessä myös Helsingin juhlaistunnossa. Suomen ulkopoliittinen johto teki johdonmukaisen ja suoraselkäisen päätöksen estäessään duuman puhemiehen maahantulon. Naryshkin on ollut yksi näkyvimpiä Krimimin miehityksen puolestapuhujia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä