Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Kaikki blogit puheenaiheesta Bonuskortit

Mikä on yksityisyytesi hinta?

(S-ryhmä rehdisti ilmoitti, että aloittaa bonuskorttinsa eli korttiasiakaidensa ostokäyttäytymistietojen hyödynnöksen omassa liiketoiminnassaan syksystä 2016 alkaen)

 

[ … kansalainen Erkki kerää mieluusti jälkikäteisbonuksia ostoksistaan ja näin sidotuttaa itseään tiettyyn kauppaketjuun. Erkki ihmettelee, miksi ei ole yhteistä korttia kaikkiin kauppaketjuihin eli jos ostan K-ryhmästä, saan bonuksia K-tililleni ja jos Lidl-kauppaketjua, niin Lidl-tililleni

Vakuutusyhtiöt, bonuskortit ja elintavat linkitettävissä

Lähikaupassa asioidessani tulee ostosten yhteydessä höylättyä kanta-asiakaskorttia päätelaitteessa. Ostokseni ovat aika tylsän samanlaisia: banaaneja, avokadoja, mustikoita, sipuleita, paprikaa, riisiä, kahvia, kanaa, jauhelihaa, munia, mustikoita, turkkilaista jugurttia. Niiden pohjalta voisi ajatella, että elän melko terveellisesti. Joskus festareiden ja vastaavien karkeloiden aikaan tulee ostettua olutta ja jopa röökiä. 

Bonuskortit syövät lautaseltamme

Suomessa ruoka on tunnetusti lähes Euroopan kalleinta. Yksi syy ruuan kalleuteen ovat kaikenmaailman bonuskortit, joista olisi kiireen vilkkaa päästävä eroon.

On aivan selvää, että korttien ylläpito näkyy meillä ruuan hinnassa. Korttien valmistaminen, jakelu, tietokoneohjelmat, kassapäätteitten ohjelmointi, mainostaminen ja erilaiset bonusten tilitysohjelmat maksavat rahaa, joka on etukäteen laskettu myytävän tuotteen hintoihin. Lisäksi erilaiset välistä vetävät yritykset ovat viime aikoina rantautuneet bonuskorttibisnekseen.

Kiitoksia Lidl, kilpailu toimii sittenkin!

S-ryhmä on tiedottanut, että se ajattelee kuluttajan parasta ja alentaa siksi hintoja. Media on toistanut lähes kritiikittömästi ryhmän mainossanomaa. S-ryhmälle "onnittelut" taitavasti hoidetusta tiedotuksellisesta voitosta.

Tosiasiassa syynä on kilpailun kiristyminen. Lidl on saanut pikkuhiljaa lisää markkinaosuutta, ja nyt se on väkevä kilpailija sekä S-  että K-ryhmälle.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä