Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Paskaa Samsungilta

 • 1. TVn taustalevyn alta paljastuu...
  1. TVn taustalevyn alta paljastuu...
 • 2. ...pullistelevat syylliset.
  2. ...pullistelevat syylliset.
 • 3. Suurennos syyllisistä
  3. Suurennos syyllisistä
 • 4. Piirilevyn alta
  4. Piirilevyn alta
 • 5. Vaihdetut kondensaattorit
  5. Vaihdetut kondensaattorit
 • 6. Tarpeeksi hyvin tinattu
  6. Tarpeeksi hyvin tinattu

Televisioni (Samsung LE40M87BDX/XEU) on hajoamispisteessä, taas. Se on vain kolme ja puoli vuotta vanha televisio ja se on ollut siis jo kerran korjauksessa saman vian takia. Kaksi yhden euron arvoista kondensaattoria on hajonnut, toistamiseen.

Vika ilmeni televisiota päälle laitettaessa - TV naksui alussa 30s ennen päälle tulemistaan ja muutamassa viikossa tämä aika on pidentynyt noin 20 minuuttiin. Sen lisäksi TV alkoi menemään itsestään päälle öisin. Oli siis aika tehdä jotain asialle.

Koska TV:ssä ei ollut muuten mitään vikaa ja sama vika ilmeni nyt jo toistamiseen 1½v ensimmäisestä korjauksesta, arvelin että internet voisi tietää jotain tapauksesta. Tälläkään kerralla en pettynyt. Kävi ilmi, että tuhannet Samsungin asiakkaat olivat kokeneet täsmälleen samat ongelmat ja muutaman forumvuodatuksen lukemisen jälkeen ohjauduin avuliaan ihmisen sivulle, joka oli tehnyt raportin ja korjausohjeet kokemuksistaan.

Tässä jenkkien valitusta Samsungin televisioista jossa on täsmälleen sama vika kuin minun televisiossani oli.

Päätin korjata television. Itse ostin tarvittavat osat Bebekiltä, mutta vastaavia elektroniikkakauppoja on jokaisessa suuremmassa kaupungissa. Korjaukseen tarvitaan seuraavia osia ja välineitä:

1x Tähtipäinen ruuvimeisseli

1x Kolvi

1x Tinaa

1x Sivuleikkurit

1x Tinaimuri

1-4 Kondensaattoria

 

Ihan ensimmäiseksi avasin television taustalevyn ruuvaamalla kaikki ruuvit irti. Sitten etsin syyllisiä ongelmaani, eli pullistuneita kondensaattoreita. Niitä löytyikin television virtalähdeosiosta kaksi. Kolmannessa kuvassa suurennos näistä syyllisistä ja kuten huomaatte, kondensaattorien metalliset kannet ovat pullistuneet ylöspäin ja keskelle on tullut musta risti.

Nämä kaksi rikkinäistä komponenttia ovat menneet muiden ihmisten arvelujen mukaan rikki siksi, että kondensaattorien kestämä jännite on liian pieni. Kondensaattorien arvot olivat 10V/2200µF/105°C ja päätin vaihtaa tilalle 16V/2200µF/105°C kondensaattorit. Jännitearvo tässä komponentissa tarkoittaa ainoastaan sitä, miten paljon jännitettä kondensaattori kestää, ei sitä miten paljon jännitettä se varastoi. Muiden komponentin arvojen on syytä olla samoja.

Irroitin virtalevyn televisiosta ruuvaamalla kiinnitysruuvit irti ja irroittamalla johdot. Otin kuvia jokaisesta vaiheesta jotta voisin katsoa jälkeenpäin että kaikki menisivät lopuksi kiinni kuten ne olivat alunperin olleetkin. Käänsin virtalevyn ja katsoin miten komponenttien polariteetit (+/-) sijaitsivat. Kondensaattoreissa itsessään on merkitty polariteetit, kuin myös piirilevyn kääntöpuolella. Vaihtoehtoja on siis vain kaksi, mutta jos kondensaattorit menevät väärinpäin, tuhoat televisosi. Ole siis tarkkana tässä asiassa!

Lämmitä kolvi ja sulata kondensaattorien jalat irti, tämä käy helpommin lisäämällä pari tippaa uutta tinaa. Tämä voi tuntua takaperoiselta, mutta vanha tinaus irtoaa paljon helpommin näin kun lämpövaikutus on parempi. Kun konkat ovat irti, imuroi ylimääräinen tina tinaimurilla ja reikien näkyessä voit sijoittaa uudet konkat paikoilleen oikealta puolelta - tarkista polariteetti! Lisää uudet konkat yksi kerrallaan, työntämällä johtimet rei'istä läpi ja taittamalla niiden jalat alapuolelta. Tinaa jalat kiinni ja leikkaa ylimääräiset pätkät sivuleikkureilla. Itse en ole mikään mestarikolvaaja mutta riittää, ettei tinaa johtimia toisiinsa kiinni alapuolelta ja että konkat pysyvät varmasti kiinni. Tämä on yhtä tärkeää kuin polariteetin varmistaminen - väärin tehtynä se voi tuhota televisiosi.

Nyt kaikkein vaikein osuus on tehty. Ei muuta kuin virtalevy takaisin kiinni johtoineen kaikkineen ja sen jälkeen taustalevy.

Jos televisiosi vika oli kondensaattoreissa niinkuin se samoin oirein mitä luultavimmin oli, televisiosi pitäisi nyt toimia kuten se toimi ennen kondensaattorien mentyä rikki. Itse olen varsin tyytyväinen - ilman työkaluja maksoin korjauksesta 2€.

Olen tyytymätön Samsungiin, koska en saanut heiltä mitään apua, poislukien tarjous heidän huollostaan maksaminen, jota en missään nimessä halunnut tehdä koska televisioni oireet olivat tismalleen samat kuin alussa mainitsemassani korjausraportissa. Minä epäilen Samsungia valmistusvirheestä, ja uskonkin että he ovat suunnitelleet virtalevynsä kondensaattorien kanssa, jotka eivät kestä tarpeeksi suurta jännitettä (12V?). Samsung ei suostunut tulemaan korjaamaan televisiotani maksutta vaikka Amerikassa ja Iso-Britanniassa on alettu käymään ilmaiseksi ihmisten luona vaihtamassa nämä kondensaattorit. Muussa tapauksessa asiakas maksaa korjauksen. Osasyynä voi olla esimerkiksi joukkokanteen uhka, jolloin he joutuisivat maksamaan kaikkien väärin suunniteltujen televisioiden korjauksen. Tämä on kuitenkin omaa spekulaatiotani.

Minä luulin Suomen kuluttajansuojaa paremmaksi kuin em. maiden, mutta Suomessa Samsung kieltäytyi jopa lähettämästä television huoltomanuaalia jossa on piirikaaviot joista olisi selvinnyt myös komponenttien tarvittava jännitteensieto. Harkitsenkin nyt tilaavani manuaalin esimerkiksi täältä tarkastaakseni miksi samat komponentit menivät rikki jo toista kertaa. Manuaali maksaa vain $8, joten minua hieman ihmetyttää mitä salassapitämistä siinä oikein on. Manuaalin tilaaminen taitaa olla ainoa tapa varmistaa spekulaationi paikkansapitävyys.

Tämän raportin tekemiseen minua innoitti puoluetoverini joka paransi tulostimensa toimintaa huomattavasti säästäväisemmäksi. Hän oli myös paikalla tarkastamassa että kaikki meni oikein ja auttoi tämän raportin oikolukemisessa. Suurkiitokset hänelle avusta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Kiitos mielenkiintoisesta katsauksesta telkkarin sisuksiin.

Minun Samsungin LE46A557 on myös käynyt huollossa (sirinän vuoksi). Ei tullut täysin kuntoon, mutta laiskuuttani jätin asian siihen. Minusta Samsungin huolto on järjestetty takuuaikana ihan hyvin, mutta laatu ei ole toivotulla tasolla.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

+1

Jokaisen tuotteen on hajottava hyvin pian takuuajan umpeuduttua, muuten maailmantalous joutuu syöksykurssiin nopeammin kuin osaat sanoa hehkulamppuhuijaus.

Näitä lisää, niille on käyttöä.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Hehkulamppuhuijauksesta puheenollen, tässä yksi top5 -dokumentista YLEltä tänä vuonna: http://www.youtube.com/watch?v=JLsxtTYy8WA

Arhi Kuittinen

Tämä kirjoitus kuuluu muuten vapaavuoro-sivuston puolelle...

Mutta asiaa.

Komponenttivalmistajilta tulee yleensä 3-4 laatuluokan kondensaattoreita.

Hanki parhaan laatuluokan konkka ja asennuta se.

Ehkä jopa lisäksi kahdella konkalla rinnankytkettynä antamaan joustoa amppeerivaihteluille.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Minusta aihe on poliittinen ja toivoisin että kuluttajan etua valvottaisiin paremmin. En pitäisi jonkinlaista sääntelyä mahdottomana, vaikkapa sitten luonnon resursseja säästääksemme.

Yhdenlainen ratkaisu voisi olla keskitetyn tietopankin rakentaminen, jossa vertailtaisiin kuluttajien kokemuksia laitteista, niiden vioista ja kestävyyden tilastoista. Itse ainakin kokisin tällaiset raportit keskitettynä palveluna erinomaisena. Myös huolto-oppaiden tulisi mielestäni olla julkista tietoa.

kati sinenmaa

Näyttävät olevan samaa konkkatyyppiä kuin emolevyissäkin poksahtelevat. Vaihda niiden tilalle sellaiset, joiden päällä on K-näkönen uurros. Ne kestää...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Aivan niinkuin Raoulkirjoitti tänne:
http://akutalikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/128545-...

"Olisi myös hienoa, jos tähän samaiseen palveluun saisi nivottua yhteen myös kulutuselektroniikasta ja sen tavallisimpien ongelmien läpikäymiseen,..."

__________________________________

Minun haaveena, josta aion toteutta joitain osia, olisi seuraavanlainen hajautetulla servereillä oleva emosaitti. Saitilla olisi:

1) yleistä opiskelumateriaalia, kuten kieliopetusta (jota enimmäkseen teen), jossa käytetään hyväksi koko multimediakirjoa.

2) kuvaamasi kuluttajasaitti, jossa myös elektronikka omana osana korjausoppaineen.

3) uusiokäyttö, eli Dyykkari & Pelle Peloton-saitti: Mitä osia voit käyttää uudelleen ja mihin kun kahvinkeittimesi "Monaco Gizmo Super" tai tietsikkasi hajoaa lopullisesti.

4) Yhteiskunnallinen survivor-saitti, jossa annetaan neuvoja ihmisille, jotka ovat joutuneet byrokratian rattaisiin jne.

Siis eräänlainen "Kansalaisten Vapaan Tiedon Keskus"

Saitin pitää olla hajasijoitettu, jotta sitä ei voida sulkea, eikä sulkeudu, jos ylläpitäjä joskus kuolee, kyllästyy tms.

Kaikki opiskeltava tieto on kansalaisomaisuutta ja se pitää saada vapaaseen jakoon.
Ei tässä voida alkaa odottamaan, että jonkun Nyky-Kopernikuksen joku juttu äityy vielä sata vuotta. (Jos joku 40-vuotias keksii jonkun uuden kaavan, hänellä on odotuselinikää vielä 30 vuotta ja kuoleman jälkeinen suoja-aika on 70 vuotta.)

Ajatelkaa, jos transistorin keksijät olisivat patentoinneet keksintönsä 1947 ja sitten ruvettu vaatimaan ihan mahdottomia. => Bardeen kuoli 1991 ja siihen 70 vuotta, niin oltaisiin jo vuodessa 2061, ennenkuin patentista oltasiin päästy eroon.
Esimerkki on huono, mutta antanee osviittaa.

Järjestetään tänne minun luo Paraisille seminaari ensi kesänä. Jokainen tuo omat makkarat. Grillejä on puutarhassa parikin kappaletta.

Henry

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Hienoa Raoul, että toit ongeman esille! Seuraava televisoni ei ole Samsung.

Mulla on ollut mielessä samalainen blogi Electroluxin kalliista pölyimurista, jota on käytetty 150 kertaa ja se on täysin romuna ja putkimiehenteipillä paranneltu?

Jari-Matti Mäkelä

YLE:llähän pyöri jokin aika sitten ranskalainen dokumentti, jossa juuri Samsung todettiin kaikkein vikaantuvimmaksi litteiden televisioiden merkiksi. Nämä olivat niitä vanhempia malleja, joissa loistevalo takana.

Jos jotain hyvää hakee, niin televisioiden energiatehokkuus on parantunut koko ajan ja sitä kautta virtalähteetkin kevenevät ja lämmöntuotannon pitäisi kriittisten komponenttien lähellä pienentyä. Nykyään on myös hakkuritekniikkaa kehitetty niin, että pienemmät ja halvemmat osat riittäisivät. Ei se tietenkään estä valmistajia optimoimasta yli turvallisen rajan noita komponentteja.

Toimituksen poiminnat