Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Suomen Uutiset narahti taas vihan lietsonnasta muslimeja kohtaan

  • Normipäivä Suomen Uutisten uutistoimituksessa
    Normipäivä Suomen Uutisten uutistoimituksessa

Suomen Uutisten uusin rimanalitus - joka on siis täysin johdonmukaista ulkomaalaisvihan lietsontaa - sai taas todistettavasti jatkoa. Ohimoni tällä kertaa sykkimään saanut kirjoitus johtaa minusta jo niin pahasti harhaan, että se on oikeammin määrätietoista valehtelua.

Tämän suorastaan vaaralliseen asenteellisen julkaisun otsikko kuului näin:

Helsinkiläisille 800 000 euron lasku islamin opetuksesta peruskouluissa – yhden tunnin hinta jopa 2 000 euroa

Tässähän siis sanotaan ihan selvällä Suomen kielellä, että yhden islamin tunnin opetus maksaa meille Helsingin veronmaksajille jopa 2000€. Itse artikkelin lukemalla selviää, että "Vuositasolla yksi tunti islamin opetusta maksaa kaupungille noin 2 000 euroa.".

Tämäkin on edelleen erittäin hämäävästi sanottu, sillä esimerkiksi itse jouduin kinaamaan Facebookissa pitkään epäilyksestäni, että sana "vuositasolla" viittaa siis yhteen tuntiin viikossa. Tämän ei uskoakseni ole tarkoitus käydä ilmi itse "uutisesta" vaan päinvastoin. Tarkoitus kun on jättää lukijalle kuva siitä, että yhden uskonnontunnin vetäminen oppilaille maksaa siis jopa 2000€. Näin ei tietenkään ole, vaan koska Facebookissa elämöitiin tämän tiimoilta entistäkin kovaäänisemmin, päätin itse soittaa artikkelissa mainitulle virkailijalle ja hän vahvistikin epäilykseni täysin oikeaksi: Kyseessä on siis yhden viikkotunnin hinta vuodessa, eli sen islaminopetuksen YHDEN TUNNIN hinnan saa, kun jakaa tuon 2000€ kouluviikoilla vuodessa. Tämä summa ei olisi enää tietysti uutisen arvoinen ollutkaan.

Mikä siis on tällaisen uutisoinnin motiivi? Lehti on Perussuomalaisten, joiden pitää jatkuvasti perustella kulttuuri- ja ulkomaalaisvihamielisyyttään valehtelemalla tai vähintään harhaanjohtamalla, jos ei muille, niin ainakin omille äänestäjilleen, jotka eivät ole vielä tajunneet joutuneensa populististen valehtelijoiden kusettamaksi.

Toivon, ettei sinulle käynyt näin, ja jos kävikin, niin toivottavasti ottaisit ainakin opiksesi: Tällaiseen roskauutisointiin pitää vastaisuudessa suhtautua huomattavalla määrällä skeptisyyttä. Olkaa mediakriittisiä, varsinkin epäluotettaviksi valehtelijoiksi paljastettujen roskalehtien kohdalla. Kiitos.

 

P.S. Koska joku ei nyt kuitenkaan luota sanaani tässä asiassa, niin koitan toimittaa tilastot asiasta huomiseen mennessä. Niitä voi siis tulla katsomaan tähän samaan osoitteeseen, luultavasti klo 17 mennessä.

Päivitys: Valitettavasti en onnistunut vielä saamaan tilastotietoa näistä maksuista, mutta kopioin tähän virkailijalta saamani viestin:

****************************************************************************************

Hei

Pahoitteluni, että nyt vasta pääsen vastaamaan. Saavuin juuri kotiin reissusta. Katsomme huomenna tiedotuspäällikön kanssa toimenpiteet harhaanjohtavasta otsikoinnista.

Yksi vuosiviikkotunti tarkoittaa, että opettaja opettaa viikon tunnissa kyseistä ainetta koko kouluvuoden ajan. Artikkelissa ollut vuosiviikkotuntihinta on keskimääräinen hinta mille tahansa oppiaineille. Aivan yhtä hyvin voisi sanoa, että musiikin tunti maksaa noin 2000 euroa vuosiviikkotunnilta.  Oman uskonnon opetuksen kustannukset ovat samat uskonnosta riippumatta ja uskonnon opetuksen velvollisuus tulee lainsäädöksistä.

Kerron mielelläni lisää, jos sinulle syntyy kysymyksiä.

Yst.terv

Marjo Kyllönen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (80 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Erinomaista tsekkausta, kiitos tästä.

Suomen Uutiset tuetaan verovaroista, joten soisi sen sitoutuvan Journalistin ohjeisiin kuten muutkin tekevät. Se on luottamuksen osoitus kansalaisille ja veronmaksajille.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Asiallinen tarkennus ja erittäin kannatettavaa kansalaisaktivismia. Asioita vääristeleviä medioita ja klikkiotsikoita vastaan on taisteltava jatkuvasti, muuten olemme hukassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Helsingin kaupunki varaa eriytetyn uskonnon, eli oppilaan oman uskonnon opetukseen noin 1,2 miljoonaa euroa vuodessa. Kyse on siis muun uskonnon kuin evankelis-luterilaisen uskonnon opetuksesta, jonka piiriin useimmat oppilaat edelleen kuuluvat."

Tuohon 1,2 miljoonaan pitää siis tekstin mukaan kuulua myös mm. ortodoksinen ja katolinen uskonto. Jos Helsingissä on noin sata koulua, niin koulua kohti "vieraiden" uskontojen opetus maksaa siis 12.000 euroa vuodessa ja islamin osuus siitä on 8.000 euroa vuodessa.

Väkilukuun suhteutettuna satsaus islamin opetukseen puolestaan on koko kaupungissa siis noin euron luokkaa vuodessa per nuppi. Voihan tuotakin tietysti taivastella, rahaahan sekin on ...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Tuohon 1,2 miljoonaan pitää siis tekstin mukaan kuulua myös mm. ortodoksinen ja katolinen uskonto."

Ortodoksinen eli kreikkalais-katolinen kirkko edustaa toista valtionuskontoa Suomessa. Kyllä sitä on opetettu Suomen koulussa vuosikymmenet standardinomaisesti. Kyllä tuon 1,2 milj. € pitää kattaa muut (ei valtion-) uskonnot.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siinä tapauksessa Suomen Uutisissa on toinenkin virhe:

"Helsingin kaupunki varaa eriytetyn uskonnon, eli oppilaan oman uskonnon opetukseen noin 1,2 miljoonaa euroa vuodessa. Kyse on siis muun uskonnon kuin evankelis-luterilaisen uskonnon opetuksesta, jonka piiriin useimmat oppilaat edelleen kuuluvat."

Samppa Tolvanen

Standardinomaisuudella ei ole tämän asian kanssa tekemistä. Kyse on järjestämisvelvollisuudesta (ryhmän enemmistön uskontokunnan mukaan) tai oman uskontokunnan mukaisesta opetuksesta, jos ryhmään tulee kolme tai enemmän oppilaita. Tästä syystä uskonto (ortodoksinen) - ei suurimmassa osassa maamme koulujen tuntikaavioita näy oppiaineena.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Uutinen oli täysin asiallinen ja kertoi asian hyvään journalistiseen tapaan neutraalisti. Voidaan tietysti kysyä, pitäisikö johonkin uskontokuntaan liittyvä uutisointi kieltää medialta ja miksi?

Jos media uutisoi, että vuoden takainen massamaahantulo maksoi Suomelle vuositasolla lähes miljardi euroa, kyse on merkittävän tiedon julkistamisesta. Veronmaksajilla on oikeus tietää, mihin verorahoja käytetään ja kuinka paljon.

Jos itse olisin ollut otsikon jutun kirjoittaja, olisin kysellyt päättäjiltä, onko noin suuri kustannus perusteltu ja poikkeaako se paljon normiopetuksen hinnasta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei, kyllä tuossa on otsikossa harhauttava ilmaus. Kahden tonnin oppitunti.

Omasta puolestani kaikki uskonnonopetus valtion piikkiin voitaisiin lopettaa samantien. Mutta tässä olikin eri asiasta kyse.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Itse sanoisin tässä kohtaa sen, että kirjoittamalla jutun jonka ykkösfakta on väärä, antaa kuvan aikamoisesta ammattitaidotomuudesta.
Kysymykseesi poikkeaako kustannus normiopetuksesta ei poikkea ja jos poikkeaa se poikkeaa kustannukseltaan alemmaksi kuin evlut opetus.

PS. ET tunnit maksavat myös vuositasolla tuon pari tonnia

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Uutinen oli täysin asiallinen ja kertoi asian hyvään journalistiseen tapaan neutraalisti. Voidaan tietysti kysyä, pitäisikö johonkin uskontokuntaan liittyvä uutisointi kieltää medialta ja miksi?"

Tämä selittää kyllä paljon asioita.

"Jos itse olisin ollut otsikon jutun kirjoittaja, olisin kysellyt päättäjiltä, onko noin suuri kustannus perusteltu ja poikkeaako se paljon normiopetuksen hinnasta."

Olisitko jättänyt otsikon kirjoittamatta,jos kustannus olisi perusteltu tai ei poikkeaisi normiopetuksen hinnasta? Eli ei oikeastaan olisikaan mitään ihmeellistä asiassa? Kaikki ei jättäisi,koska siitä saadaan kelpo nuija millä voi nuijia niitä jotka eivät ole kiinnostuneita mitä oikeastaan tarkoitetaan. Tai sellaisia jotka pitävät sitä hyvänä journalistisena tapana.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oottekos ottaneet selvää paljonko löytyy kansanuutisista ''uutisia'' ja oikeita sellaisia :)

Noi puolueen verkkolehdet on ihan kaikki lähes yhtä totuudenmukaisia kuin MV-lehti.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kansan Uutiset korjaavat virheelliset uutisensa. Suomen uutiset ei korjaa, vaan ne hommat jätetään yksittäisille kansalaisille. Puolueiden verkkolehdet eivät myöskään varasta suurinta osaa sisältöään valtamediasta ja muualta netistä.

Turkkila tässä kerkesi jo vähän aikaa sitten julistaa Suomen Uutisten kirjoittavan ihan mitä lystää, kunhan se hyödyttää perussuomalaisia ja tämä lupaus näemmä pidetään. Suomen Uutisia voi MV-lehteen verrata, mutta muiden puoluelehtien vertaaminen siihen on loukkaavaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No just joo, en kyllä luota yhtään kansanuutisten uutisiin, kyllä ne melko värittyneitä ovat, ei sielläkään mistään objektiivisuudesta voi mitenkään puhua, vai ihan tosissaanko väität, että kansanuutiset on neutraali uutislähde?

Mulle noi puolueiden lehdet on ihan samalla tasolla kuin Aku Ankka, viihdyttävää huumoria täynnä.

Suomen uutiset on ihan kuraa myös, ei voi hymyilemättä lukea.

Puolueen lehtiä, puoluenn aatetta tukevia, joten ihan ymmärrettävää, mutta ei uutissivuja.

Ei noista suomen uutisten jutuista kannata kauheasti mieltänsä pahoittaa, vaan ihan tarkoituksellista trollaamista se on, ja niiden tarkoituskin on saada juuri tällaisia blogeja ja keskustelua aikaiseksi, heille se on mainosta vaan.

Mielellään nuo ottavat tällaiset mainokset vastaan, lukijoita tulee lisää, paskapuheella katsos on omat kannattajansa, vai etkö ole huomannut, miten Trumpin kävi :)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #8

En väittänyt Kansan Uutisten olevan objektiivinen, vaan sanoin sen korjaavan selvät asiavirheet. En yleensä usko minkään lehden, kanavan tai muun median täydelliseen puolueettomuuteen.

Itse asiassa kyllä tällaisesta harjaanjohtavasta ihmisryhmien vastakkainasettelua lietsovasta uutisoinnista kannattaa huomauttaa. Mielestäni se on melkoisen vastenmielistä ja yhteiskunnalle haitallista.

Eikä Trumpin voitto tee tästä huomauttamista yhtään sen turhemmaksi kuin ennenkään.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer Vastaus kommenttiin #8

Suomen kansa on huomattavasti paremmin koulutettua ja tasa-arvoisempaa - siihen minä pistän toivoni, ettei meille käy samoin kuin Jenkeissä. Kyllä se Persujenkin suosio on laskenut kuin lehmän häntä, kun on alettu katsomaan, miten hyvin niitä lupauksia on oikeasti pidetty.

Kansan Uutiset tosiaan korjaa virheensä kutakuinkin välittömästi, silloin kun se niitä tekee ja eipä muillakaan Suomen puolueiden lehdillä ole tällaista vastenmielistä, muukalaisvihamielistä agendaa joka ihan aikuisten oikeasti kiihoittaa ihmisiä jopa väkivaltaisiin hyökkäyksiin.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Eli kirjoituksessa on mielestäsi faktavirhe.

Mikä siitä sitten tekee ulkomaalaisvihan lietsontaa?

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Johdonmukaiseksi vihanlietsonnaksi tämä muodostuu silloin, kun samanlaiset "virheet" toistuvat jatkuvasti ja aina samaan suuntaan. Tästä Turkkilan toimittaman lehden linjasta ei ole pienintäkään epäilystä - se jatkaa MV-lehden ja Hommaforumin työtä, kiihoittaakseen kantaväestöä erityisesti muslimiväestöämme vastaan.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Luonnollisesti virheet tapahtuvat "samaan suuntaan" jos lehti usein uutisoi samasta aiheesta. Siitä miten monta virhettä on tapahtunut, en osaa sanoa, kun tietoa ei ole missään.

Kiitos vastauksesta.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer Vastaus kommenttiin #12

Kyllä aiheet vaihtelevat, mutta muukalaisvihamielisyys on niissä lähes kaikissa läsnä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #14

Tottakai on, ei kai tämä ole mikään uutinen, ei sieltä pahemmasta päästä, eikä mitenkään oikeudessa tuomittavaa, mutta persuja lähellä oleville mahdollisille kannattajille uppoaa täytenä totuutena.

Tuskinpa suomen uutiset on ajatellut hakevansa lisää kannatusta vihreistä, eli omaa kannattajajoukkoa näillä mielistellään.

Valehtelua ja vaikka mitä voi ihan vapaasti tuolla sivulla kirjoittaa ja saa niistä pahastua, jos siltä tuntuu, mutta yksikään persujen kannattaja ei mitään virhettä tuossa nää, perustelu on täysin turhaa.

Se persujen kannatus on laskenut, mutta minä luulen(pelkään) että mikäli tämä populismiaalto euroopassa jatkuu, ranska, hollanti, italia jne. niin seuraavissa vaaleissa voi tulla kolmaskin jytky, sitä ei tiedä kuinka ison roolin vaaliohjelmassa niillä saa EU-ero, maahanmuutto jne.

Äänestäjän muisti on niin lyhyt, että seuraaviin eduskuntavaaleihin ehtii jo unohtaa huonot teot, ja kannattaa muistaa, että gallupeissa n.40% ei ilmoita kantaansa, eli kaikki on auki ja Soini on melkoinen pelimies ja populisti.

Maailma voi vielä kahdessa vuodessa muuttua totaalisesti, näillä nykygallupeilla ei paljon merkitystä silloin ehkä ole, mielenkiintoiset on ajat edessä.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Itse muutaman artikkelin kirjoittaneena kyseiseen lehteen pidän kommenttiasi hassuna. Minulle sattuu aika vähän virheitä, ja "virheitä" vielä vähemmän. Tiedän kuitenkin, että niitä sattuu kaikille. Ei ole tavatonta, että näin käy.

Ei tästä ole pitkä aika, kun joku kirjoitti täällä puheenvuorossa, että SU:n kommenttiosioon joku oli jättänyt hitler-kommentin ja lässytteli "ihan mv:tä"-tyylisesti.

Minä kysyin kirjoittajalta (vas), että miksi et toimitukselle ilmoittanut asiasta, vaan puheenvuoron kirjoitit. Ja totesin, että laitoin viestin, meni viisi minuuttia ja asia oli korjattu.

Otitko sinä yhteyttä ja pyysit korjaamaan virheen? Olen itsekin kinastellut toimittajien kanssa ja pyytänyt oikaisuja - ja aina pyytäessäni ne saanut. Aina en edes viitsi, koska vain asiavirheet korjataan - mielikuvavaikuttamista ei.

Jos olisi ihan pakko arvata, et ole ottanut toimitukseen yhteyttä. Sensijaan teet blogin, missä kerrot, että olenhansentäänpiraattipuolueesta, ja että Suomen Uutiset ovat ihan MV-lehti. Miksi? Toivotko, että jatkossa olisi oikaistavaa vähemmän, vai haluatko ruokkia mielikuvaa, että SU on roskaa, ettei sitä kukaan lukisi? Miten nämä roskaksi nimittelyt ovat noin yleisesti ottaen viime aikoina onnistuneet tuon tavoitteen toteuttamisessa?

Kun nyt kerrot, että "virheet" toistuvat jatkuvasti, niin mitä muita "virheitä" olet huomannut viime aikoina? Et ole missään muissa viestimessä nähnyt virheitä?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Onko tämä nyt sitä trumppismia? Valehdellaan tietoisesti seurauksista piittaamatta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Yllättävää, että kaikkien mielestä itse summa 800 000€/vuosi on merkityksetön ja alettiin sitten viisastelemaan siitä miten se tulisi oikeaoppisesti jakaa. Miten tämä jakovirhe muuttui vihanlietsonnaksi meni kyllä yli hilseen. Kakkoskielten opiskelun ymmärtää, mutta henk. koht. kantana uskonnonopetus tulisi lopettaa kouluista kokonaan ja opettaa kaikille yhteistä elämänkatsomustietoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toviottavasti et tarkoittanut ainakaan omaa kommenttiani no.:3, jossa analysoin summan merkitystä ja viittasin sen jakoon hiukan uskonnoittainkin.

Tarkoitukseni oli nimenomaan tukea tekemääsi havaintoa ja korjausta. Islaminuskoisia on varmasti Helsingissä seuraavaksi eniten luterilaisten jälkeen, joten on selvää, että heille lankeaa luonnostaan suurin osa siitä potista, joka budjetoidaan "muiden" uskontojen opetukseen.

MUOKKAUS: Sorry, huomasin jälkeenpäin ettet ollutkaan blogin kirjoittaja

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

En todellakaan vaan tätä yleistä ilmiötä jossa osa kansasta pillastuu aina perussuomalaisten kohdalla, sivuuttaa itse aiheen (tässä kohtaa se 800 000€)
js hyökkää apinanraivolla vihapuhe syytökset lennellen johonkin sivulauseeseen eli kuten tässä miten summaa oli jutussa sitten kai jaettu väärin, suomen uutisten kirjoittajalla ei mennyt kai matikka ihan putkeen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #24

Nyt vähän reality checki'iä peliin. Otapa ja tee jakolasku: (800 000€ : 5400 oppilasta) : 38 kouluviikkoa lukuvuodessa. Vieläkö summa hirvittää?

En usko, että evlut uskonnonopetuksen hinta per nokka per viikko tuosta kovin radikaalisti poikkeaa, vaikka ryhmät ovatkin jonkun verran isompia. Syy on se, että opettajat ovat todennäköisesti korkeammalla kelpoisen palkalla.

Uskonnot ulos koulusta, kaikki. Siinä olisi tasapuolinen ratkaisu kaikille. Koko sakki yhteiseen katsomusopetukseen vaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #24

Ja perussuomalaiset voisivat tehdä ettei heihin aina pillastuttaisi? Lopettaa tahallinen provoaminen.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Suomen Uutiset on MV-lehdykän Pirkka-versio.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Uutisista saa lukea joka päivä otsikoita joilla on eri tulkintamahdollisuuksia. Niin Yleltä, Hesarista kuin muualtakin. Mikä nyt ketäkin loukkaa, aina jotakuta, koska on eri mielipiteitä. Jos asia kiinnostaa, kannattaa lukea yleensä enemmän kuin otsikot.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jos tuo summa ei siis pidä paikkansa, niin kiva olisi tietää paljon on oikea lukema?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mahdoitko lukea koko blogia vai etkö sitä vain ymmärtänyt?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Anteeksi en nähnyt/ en näe loppu summaa. Jotain laskutoimituksia kyllä jaellaan jne.? Sen kyllä tajuan että PS käytti samaa paskan tyylistä otsikointia, ja kirjoittamistyyliä kuten kaikki mediat käyttävät kun asia on omalle asialle kannattavaa..

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Tuntuu että argumentit perussuomalaisia vastaan on käymässä vähiin, kun nyt arvostellaan pelkän otsikon perusteella?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei minusta ainakaan tunnu, koska tässä yhteydessä juuri se otsikkoon liittyvä harhautus on villakoiran ydin.

Marko Parkkola

Miksi olet niin vihainen? En minä tullut vihaiseksi uutisesta. En ymmärrä tätä kaikkialla olevaa vihaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Huijatuksi tulemisesta tai huijauksen näkemisestä ei saisi vihastua. Kuule me ollaan Suomessa ja meillä on suomalainen oikeudentaju.

Marko Parkkola

Eikös tuo haiskahda rasismilta? Ihan kuin muun maalaisila olisi jotenkin huonompi oikeudentaju.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Uutisten kanssa on syytäkin olla tarkkana.

Alkuperäinen uutisjuttu on tarkistettu tarkasti haastattelun antaneen virkamiehen kanssa. Leipäteksti kommentit kustannuksista ovat suoraan häneltä.

Edit: soitetaan vielä kerran huomenna.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onko tuo joku yksityisviesti? Soitetaan vielä huomenna?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Vuosiviikkotunti on yksikkö, josta pitäisi puhua. Se on 38 oppituntia lukuvuodessa, tahdilla 1 oppitunti per viikko.
2000€ jaettuna 38:lla tekee noin 53 euroa per yksittäinen oppitunti. Opettajan palkka, sivukulut, ehkä opetusmateriaalit ja jotain laskennallista kai hallintoonkin. Ei mikään kovin fantastinen summa, vouhkaus on turhaa.

Eri uskontojen opetus lain edellyttämällä tavalla aiheuttaa tällaisia kustannuksia. Vai onko persuilla joku ehdotus, miten katsomusaineiden opetus pitäisi järjestää? Jos uskonnonopetuksen kulut huolettavat tasapuolisesti, niin eniten säästöä saadaan heittämällä jokainen uskonto ulos koulusta ja opettamalla kaikille yhteistä katsomusainetta.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Ja nyt kun Mäkinen yksinkertaisella laskutoimituksella osoitti Suomen Uutisten yrittäneen kusettaa lukijoitaan, veikkaan, että seuraava taivastelun kohde on, kuinka paljon rahaa menee peruskoulun matematiikan tunteihin.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Suuruusluokka on vuosittaisten kouluviikkojen verran pielessä, kuten itsekin oikein hyvin tiedät. Eli siis se 2000€ jaetaan edelleen kouluviikkojen määrällä, jotta saadaan _yhden_ opetustunnin hinta.

Teidän pitäisi korjata vähintäänkin otsikkoonne se, että kyse on viikkotunnista, eli yhdestä tunnista viikkokalenterissa, joka viikko, koko lukuvuoden ajan.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Pienellä laskutoimituksella olisi asioita voinut halutessaan tarkistaa sillä juttunne perusteella yhden yläkoulun luokan viikon opetus maksaisi noin 60000 euroa.

Jo pienessäkin koulussa ollaan kolme tai neljä sarjaisia jolloin tuon saisi kertoa joko yhdeksällä tai 12:sta.
Jos kerrotaan 12 tuo 60000 kustantaisi yhden viikon opetus 7-9 luokilla noin 720000 euroa. Niin ja kaiken lisäksi tuo Islamin opetus on halvempaa kuin evlut. opetus.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Varmasti Turkkila tarkoituksella jätti tarkistamatta. Tarkoituksensa on saada hirveät rajakit kiljumaan lapsilleen että islamopetus vie mummon vaipat. Hirveiden rajakkien lapsilla ei muutenkaan ole helppoa mutta se ei Turkkilaa kiinnosta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"En ymmärrä tätä kaikkialla olevaa vihaa."

Se on sitä vihapuhetta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minun sähköpostiini tuli 21.29 torstai-iltana ilmoitus että Matias Turkkila olisi kommentoinut. Sitä kommenttia ei löydy. Itsehän voi muokata jälkikäteen muttei poistaa kommenttiaan kokonaan. En usko että Raoul on poistanut. Onko Turkkila soittanut kaverilleen ylläpitoon ja saanut kommenttinsa poistettua?

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Jostain syystä juuri Turkkilan kommentti oli mennyt hyväksyttävien kommenttien joukkoon. En tiedä miksi. Hyväksyin kommentin mutta ensin otin siitä kuvakaappauksen jossa hän yrittää selittää tätä samaa valhetta toisin sanoin. Kuinka typerä pitää olla, että yrittää tätä samaa vedätystä kanssani heti uudelleen? :D

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kappas nyt se ilmestyi editin kanssa. "soitetaan vielä huomenna".
Onko se joku yksityisviesti?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Varmaankin tarkennusta on vielä tulossa. Turkkila ei ymmärrä ja virkamies ei osaa maallikolle selittää, miten opetuksen järjestämisen kulut lasketaan.

Mutta tärkeinhän on tehty: Nyt ravakit ja kämypiirit levittävät totena, että islamin uskonnonopettajalle maksetaan kaksi tonnia tunnilta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juuri näin. Rajakit eivät jälkikäteen tehdyistä tarkennuksista piittaa. Ja kansainväliset avpixlatit ja breitbarit jo kertovat tyhmistä suomalaisista jotka maksavat astronomisia summia islamopetuksesta. Tässä on koko kansanlietsonnan anatomia.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Ja tämä on se ongelma, jonka Suomen Uutiset tietoisesti aiheuttaa. Se on täysin vastuutonta ja lisäksi vaarallista. "PerusSuomalaiset" jakavat siis tahallaan Suomen kansaa valheillaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #45

Jopa niin että se heijastuu kouluihin ja lasten elämään.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Älähän nyt vähättele ihmisten käsityskykyä edes ajatusmaailmaltaan sinusta eroavien kohdalla. Kuinka moneen ihmiseen uskoisit menevän täydestä yhden opetustunnin 2000 euron hinnan?

Tosiasia on kuitenkin maahanmuuttajista koulutoimelle tulevat suuret kustannukset. On uskontoa, tukiopetusta, vanhempien tulkkausapua jne. Sama rahanmeno jatkuu erityisesti humanitaarisen maahanmuuton osalta kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Summat taitavat olla niin suuria, ettei niitä haluta oikein selvittää ja julkaista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #51

No nyt sinä ryhdyt universalistiksi kaikki samat oikeudet kaikille ja kalliiksi tulee. Kuitenkaan uutisessa ei ollut mitä evlut uskonnonopetus maksaa. Eikö parempi olisi vaatia että ylipäätään tunnustuksellinen uskonnonopetus pois kouluista. Ja voisi vielä motivoida sen että on hankalaa järjestää niin monen uskonnon opetusta. Silloin joutuisi myöntämään että maahanmuutto tuotuaan tämänkin kysymykseen auttaa modernisoimaan yhteiskuntaa. Tunnustuksellisen uskonnonopetuksen sijaan uskontotietoa, samaa kaikille.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola Vastaus kommenttiin #53

Ei siihen maahanmuuttoa tarvita, jotta voidaan tehdä järkeviä päätöksiä. Kannatan ehdottomasti uskonnon opetuksen muuttamista esimerkiksi historiaan ja yhteiskuntaoppiin liitettäväksi lisäkurssiksi uskontojen historiasta ja keskeisistä opeista. Valitettavasti vanhoillinen päättäjäkuntamme ei opetussuunnitelmaa tehdessään ollut kartalla taloudellisesti eikä muutenkaan.

Marko Parkkola

Ellei täällä ihmiset satu tietämään journalismista mitään, niin valaistaan hieman. Ja ihan ilman tätä järjetöntä vihaa!

Jos toimittaja kysyy onko aurinko keltainen ja haastateltava vastaa aurigon olevan sininen, ei toimittajalla ole oikeutta korjata väittämää. Toimittaja joko julkaisee auringon olevan sininen tai jättää kokonaan julkaisematta. Uutisesta on vain käytävä ilmi, että tämä väittämä on siteeraus.

Henk.koht. minulle soitti Aamulehden toimittaja taannoin ja kyseli niitä ja näitä. Selvästi hän yritti saada minulta lausumaan, että Tampereen perussuomalaiset ovat saastaa tms. Puhelun loputtua hän sanoi soittavansa takaisin, että saan tarkastaa mitä lehteen tulee. Koska en ollut sanonut Tampereen PS:ää saastaksi, hän soittikin vain, että haastattelua ei julkaista.

Näin toimii vastuullinen media. Tarkastaa faktat ja kun lokajuttua ei löytynytkään, sitä ei julkaista.

Käyttäjän VilleVainio1 kuva
Ville Vainio

> Jos toimittaja kysyy onko aurinko keltainen ja haastateltava vastaa
> aurigon olevan sininen, ei toimittajalla ole oikeutta korjata väittämää.

Itse asiassa toimittajalla olisi velvollisuus kertoa, että aurinko on keltainen, mutta haastateltava väittää sen olevan sininen. Toimittajan työhön kun kuuluu faktojen tarkistaminen ja virheellisten väittämien paljastaminen.

On kyse hieman erilaisesta "journalismista", jos vain kritiikittömästi julkaistaan kaikki mitä joku sanoo. Hyvänä päivänä lause päätyy lainausmerkkeihin, mutta siitäkään ei aina ole takuita (esim. tämän tapauksen otsikko).

Toki haastatelvallakin on jonkinnäköinen vastuu puheistaan. Onhan täysin mahdollista, että haastateltava on itse sanonut tunnin maksavan 2000 euroa. Tällöin pitäisi haastattelijalla tietysti herätä mielenkiinto väitteeseen ja:
a) tarkistaa, tarkoittiko haastateltava todellakin per tunti -hintaa ja
b) minkä verran muut aineet vastaavasti kustantavat.

Virheitä sattuu kaikille. Tärkeintä että ne korjataan ja tunnustetaan reilusti. Nyt voisi tuon artikkelin avata ja katsoa mitä siellä lukee sen korjauksesta.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Sini: "Onko tuo joku yksityisviesti? Soitetaan vielä huomenna?"

Huomenna soittaminen tarkoitti sitä, että SU soittaa vielä kerran virkamiehelle.

Raoul: "Teidän pitäisi korjata vähintäänkin otsikkoonne se, että kyse on viikkotunnista, eli yhdestä tunnista viikkokalenterissa, joka viikko, koko lukuvuoden ajan."

Olet oikeassa, ja tämä muutos tehtiinkin jo eilen klo 20:35. Äsken tehtiin vielä yksi täsmennys.

Sini: "Varmasti Turkkila tarkoituksella jätti tarkistamatta."

Höpöp höpö. Kommentit antanut virkamies tarkisti itse koko jutun ja hyväksyi sen. Otsikkoon jäi monimerkityksellinen "tunti"-sana, joka sittemmin korjattiin.

Raoul: "Jostain syystä juuri Turkkilan kommentti oli mennyt hyväksyttävien kommenttien joukkoon. En tiedä miksi. "

Se oli mun eka kommentti usariin. Tunnusta ei oltu vielä US:n puolelta vahvistettu, johtui varmaan siitä.

Raoul: "Ja tämä on se ongelma, jonka Suomen Uutiset tietoisesti aiheuttaa. Se on täysin vastuutonta ja lisäksi vaarallista. "

Aika rajuja oletuksia. Kaikella ystävyydellä: jos huomaat uutisessa virheen, on järkevää ottaa toimitukseen suoraan yhteyttä ja kertoa virheestä. Jos näin ei tee, väärä tieto jatkaa leviämistä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Entäs se että juuri kouluun liittyvien negatiivisten maahanmuuttajauutisten hirmurajakeille syöttäminen on melko vaarallista. Nämähän tunnetusti puhuvat eteenpäin lapsilleen jotka sitten joutuvat hämmennyksiin kun kotona opetetaan että maahanmuuttajakavereita muka jotenkin lellitään tms. Nimenomaan hirmurajakkien lapset kärsivät. Ja tietysti koko koulualitos kärsii. Ja ne maahanmuuttajaluokkatoverit. Eiks ois jo aika ruveta funtsimaan mitä hirmurajakeille syöttää ja millä hinnalla.
Tapaus missä hirmurajakki opetti pientä lastansa hakkaamaan pehmolelua ei ollut mikään poikkeus. Sillä videolla näkyy nimenomaan lapsen hämmennys. Lapsi on siinä menettämäisillään tasapainonsa (kirjaimellisesti) kun isä vaatii hakkaamaan pehmolelua. Hirmurajakkipiireissä on paljon sitä että omia lapsia hämmennetään rasistijutuilla.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Turkkila: "Höpöp höpö. Kommentit antanut virkamies tarkisti itse koko jutun ja hyväksyi sen. Otsikkoon jäi monimerkityksellinen "tunti"-sana, joka sittemmin korjattiin."

Valehtelet. Kun soitin virkailijalle ensimmäistä kertaa, hän ei ollut nähnyt koko tekstiäsi ja hän sanoi keskustelevansa esimiehensä kanssa siitä, miten tällaisen tahallisen harhaanjohtamisen kanssa toimitaan.

Koska teillä on ilmiselvä agenda maahanmuuttajia vastaan, niin en usko korjauspyyntöjen tepsivän läheskään niin hyvin kuin törkeästä asiavirheestä kertovan blogauksen, joka altistaa julkaisunne laajemmalle arvostelulle ja vähentää sen uskottavuutta. Kannattaisi olla tarkempi siitä, mitä sinne lehteen oikein painaa.

Valehtelusi viimeistään pitäisi vakuuttaa ihmiset siitä, että "virhe" oli alusta asti tarkoituksellinen ja teeskentelysi on melko säälittävää.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Raoul, alkuperäinen juttu on lähetetty virkamiehelle 14.11 klo 13:02. Hän hyväksyi sen kahdeksan minuutin kuluttua.

Aiheesta enemmän täällä:

http://plommer.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226466-mat...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei tuo irvistävän Turkkilan erikoinen "soitellaan" myöskään mitää järkeenkäypää selitystä saanut. Passiivimuotoinen "nähdään, soitellaan, pidetään yhtä, palaillaan" ei missään mielessä voi viitata sanojan omiin suunniteltuihin tekoihin joissa joku puhutelluista ei Ole mukana.
Jos käyttää kieltä hämäykseen joutuu valheen sokkeloihin. Huonontaa myös demokratiaa se ken tuo hämäysepäselvyyttä poliittiseen keskusteluun.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Mikä on niinikään naurettavaa, on se, että Matias Turkkila yritti vedättää minua samoilla valheilla tunnin sen jälkeen, kun hänen toimituksensa oli jo korjannut otsikossa olevan räikeän asiavirheen.

https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/1509...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tavallisten porvareiden aliarvioimminen on äärioikeiston tehokeino. Tehokas tapa provosoida on valehdella päin naamaa. Porvaristo normeineen pitää murtaa keinolla millä hyvänsä. Turkkilan toiminta on kuin suoraan Vladimir Nabokovin kirjasta Naurua pimeässä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tämä oli erittäin hyvin kaiveltu, ja tuon herra päätoimittajan reaktiot vielä ylimielisempiä ja tyhmempiä kuin olisin saattanut kuvitella.

Arvaan, että persut eivät edelleenkään tee mitään lehden linjan korjaamiseksi; Turkkilalla lienee Putkosen täysi tuki sekoiluilleen, ja Putkosella Soinin tuki - eikä siihen ole puolueväellä mitään sanomista?

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Tämähän poiki jatkoa. Kiitos Matias oman oksasi saahamisesta.

http://plommer.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226466-mat...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

On meillä Suomessa asiat melko hyvin kun yksi puolueen verkkolehti saa jotkut ihan sikinsokin sekaisin. :)

Ihan tiedoksi, jotta ei tulisi yllätyksenä: Persut on maahanmuuttovastainen, persut heittelevät maahanmuuttovastaisia kommentteja, pesujen verkkolehti ajaa persujen asiaa jne.

Mikä tässä asiassa siis oli näin yllätyksellistä?

Kannattaako itsestäänselvyyksistä pahastua, ei kannata tämäkin episodi ei uppoa persujen kannattajiin, ihan sama vaikka kuinka asioita perustelisi. Se on katsokaas sitä populismia, joka tehoaa, mites kävi Trumpille :)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Eli sinun logiikallasi persujen politiikan arvostelu, vastustaminen jne on turhaa, koska se on jo tuttua?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Saa ja pitää arvostella, mutta jotenkin koen että ihmiset hysteerisesti ihmettelevät noita persujen touhuja, jotenkin mua ei ainakaan yllätä nämä touhut, eikä Hakkaraisen lausunnot.

Ei siinä mitään, mua noi lähinnä huvittaa, mutta saa sitä mielensäpahoittaa ihan vapaasti.

Mukavaahan se on että ihmiset saavat niin paljon virtaa, että täällä puheenvuorossa maailma paranee, se vaikutustaso mihinkään persujen toimintaan on ikävä kyllä nolla, niinkuin monesta kommentista näkee, ei se viesti uppoa, ihan sama kuin arvostelisi uskovaiselle jumalan olemassaoloa, niin luuletko, että tehoaa. :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #75

No saa ainakin eliitti eli Matis T. tässä tapauksessa tietää mitä ihmiset hänen hienon kuplansa ulkopuolella tuntee.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #76

Eiköhän tuo tiedä ja naureskelee hiljaa itsekseen kun ihmiset pöyristyvät. Sehän tässä hommassa on juuri tarkoitus, sitä vaan ei kaikki koskaan käsitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Laitoin tuohon viimeiseen poistettiin blogiin kommentin että sekä Turkkila että Huusko istuvat isoilla palleilla mediaeliitissä. Kun Turkkila painostaa Huuskoa hän painostaa toista mediaruhtinasta.
Nyt menee tiukaksi. Jos Plommer saa bannin on noloa olla täällä palstoilla notkumassa. Tulee minulle tenkka poo.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jos Plommer saa bannin on noloa olla täällä palstoilla notkumassa.

Plommerin tulisi saada banni, koska on noloa ja US:n sääntöjen vastaista notkua täällä palstoilla ilman naamakuvaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On se häiritsevää muttei yleensä aiheuta bannia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #82

Minulle aiheutti aiemmin, vaikka olinkin ladannut kuvan.
Muutama hengenheimolaisesi olivat 'käryttäneet' minut. US:n tulisi nyt olla ainakin johdonmukainen omien sääntöjensä kanssa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #83

Jos olit ladannut kuvan niin syyn piti olla joku muu. Koko ajan täällä on kuvattomien vähemmistö joita kyllä yritetään ojentaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #84

Jos olit ladannut kuvan niin syyn piti olla joku muu.

Kyllä, syy oli ilmaisemani mielipide, jota jotkut eivät suvainneet. Minut käräyttäneet käyttivät tekosyynä sitä, ettei lataamani kuva näkynyt, vaikka se johtui US:n blogien teknisestä vajavuudesta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #85

Onpa sinulla tiiviit suhteet ylläpitoon kun noin tarkkaan tiedät. Kun itse lennän en yleensä saa tietää moisia yksityiskohtia niistä jotka ilmoittavat. Ylläpito on siis verkostoitunut teikäläisten kanssa tai sinun. On sulla kelpo oltavat ja teikäläisillä. Niinhän se vähän on tuntunutkin. Uusisuomibrändillä altrightin hyväksi on ensin Herlin ja nyt Alma Media asialla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #86

Perustuu siihen sähköpostiviestiin, jonka sain US:lta.
On vähintäänkin kohteliasta, että kertovat, mistä banni johtuu. Kiitokset siitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #87

Ylläpito siis kertoi sähköpostilla että oltais me sinut pidetty mutta kun ne toiset ilmoittivat että sinulla ei ole kuvaa niin tällä kertaa joudumme bannaamaan?

Toimituksen poiminnat