Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Pikainen puolitusina - syitä äänestää Piraatteja

Piraattien äänestämiseen on paljon syitä ja koska äänestäjienkin on syytä tietää näistä, niin listaan pikaisesti ensimmäiset kuusi mieleentulevaa syytä äänestää Piraatti eduskuntaan:

1) Piraateilla on näytön paikka. Kun Piraatti pääsee eduskuntaan, hänen takanaan seisoo yli 4 000 jäsentä, jotka auttavat kansanedustajaamme politiikan muotoilussa ja eteenpäin viemisessä. Jos läpi päässyt Piraatti jäisi lepäämään laakereillaan, tai pettäisi äänestäjänsä puolueen ideologian ydinalueiden suhteen, olisi uskottavuutemme mennyttä.

2) Piraateilta löytyy asiantuntemusta, jota muilla puolueilla ei ole. Piraattien kansanedustajalta ei jää ennakkosensuurin ujutus huomaamatta - me huomasimme sen ilman edustajanpaikkaakin, palkatta. Tarvitsemme siis ainakin yhden piraatin kertomaan muille kansanedustajille, mitä asioita he ovat ylenkatsoneet.

3) Piraatit haluavat muuttaa itse demokraattista järjestelmäämme. Kokoomus mainostaa, että politiikka on rikki, mutta heillä ei ole yhtäkään ehdotusta itse poliittisen järjestelmän parantamiseksi. En usko, että he tosiasiallisesti haluavatkaan muuttaa politiikkaa ja sen tekemistä. Piraatit haluavat parantaa kansalaisaloitteiden vaikuttavuutta, vaihtaa vaalitapaa, lisätä hallinnon avoimuutta ja julkisen tiedon saatavuutta reilusti entisestään.

4) Jos olet alle 30-vuotias, niin miksi et äänestäisi Suomen ylivoimaisesti nuorimmista ehdokkaista koostuvaa puoluetta? Jo aikaisemmin on nähty, että yli 50-vuotiaat kansanedustajat äänestävät säännönmukaisesti eri tavalla, ainakin tietyissä liberaaleissa aiheissa, kuten esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain suhteen.

5) Piraatit ovat Suomen ylivoimaisesti liberaalein puolue. Jos me todella olisimme yhden asian puolue, niin se asia olisi vapaus. Piraattien ehdokkaiden mielipiteet vasemmisto-oikeisto -asettelussa vaihtelevat hyvinkin paljon, mutta juuri liberaaliudessa me olemme Suomen johdonmukaisin puolue. RKP, ja Kokoomus kyllä väittävät olevansa liberaaleja, ja puolustavansa yksilönvapauksia mutta näiden viimeisten kahdeksan hallitusvuoden aikana niiden teot ja säätämät lait puhuvat aivan päinvastaista kieltä.

6) Piraatit ovat poliittisesti kokemattomia ja eivät siten ole vielä ehtineet korruptoitumaan. Meidän on jatkossakin vaikea korruptoitua, sillä avoimuuden edistäminen tarkoittaa tietenkin sitä, että me joudumme näyttämään esimerkkiä kaikissa tekemisissämme. Me olemme näiden vaalien tähän asti ainoa puolue, jonka kaikki jäsenet ovat täyttäneet vaalirahoituksen ennakkoilmoituksen.

 

Olen itse ehdolla Piraattien riveissä Helsingin vaalipiirissä numerolla 259. Äänien saaminen antaa minulle hurjasti motivaatiota jatkaa toimintaani, myös eduskunnan ulkopuolelta. Tässä itse tekemäni sivut: http://hän.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Kohdista 5 & 6 esiin tuotu yhteisrintaman koettelemattomuus saattaa epäilyttää äänestäjää, kuten omassa tapauksessani. Kuten blogisti mainitsee, puolueen liberaaleimmasta yleislinjauksesta huolimatta ehdokkaista löytyy vasemmalle ja oikealle painottavia ehdokkaita, eikä poliittista yhteispeliä ole oikein ollut mahdollista arvioida vastuuvirkojen puuttumisen vuoksi.

Miksi nimenomaan Merirosvopuolue onnistuisi pitämään linjansa yhtenä rintamana paremmin kuin muut pienpuolueet? Vihreät ja Perussuomalaiset ovat esimerkiksi osoittaneet aikamoista hajaannusta edellisen kahden nelivuotisen aikana. Mielestäni kysymys on erityisen ajankohtainen, kun vaadittaisiin nopeita talouspoliittisia muutoksia johonkin tiettyyn suuntaan status quon heilauttamiseksi.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"Miksi nimenomaan Merirosvopuolue onnistuisi pitämään linjansa yhtenä rintamana paremmin kuin muut pienpuolueet?"

Viitoseen liittyen, siksi, että vapaus on arvo jota vaadimme ehdokkailtamme. Puolueohjelmaan ei tarvitse sataprosenttisesti sitoutua, mutta meillä on yhtenäinen arvomaailma monella tapaa. Muut puolueet eivät oikein edes välitä mitä ehdokkaat ajattelevat. http://blogit.iltalehti.fi/hjallis-harkimo/2015/01...

Jyrki Paldán

Talousasiassa vapaus on valitettavasti kovin kyseenalainen.

Jos vapausaate vedetään äärimmilleen, voidaan silti olla talouspoliittisissa kysymyksissä täysin ääripäissä kuten libertaarisosialistit ja anarkokapitalistit varmasti osaavat kummatkin omasta näkövinkkelistään kertoa. Onko omaisuus vapauden kahlitsemista, kuten Proudhon tarinoi vai onko kenties omaisuuteen kajoaminen vapauden kahlitsemista, kuten Mises kertoi? Kaksi täydellisen päinvastaista kantaa, joita kumpaakin perustellaan vapaudella.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #12

Tässä olet mielestäni oikeassa. Vapautta on monenlaista, enkä itsekään kannata täydellistä taloudellista vapautta. Kaikki sääntely ei välttämättä ole huonoa, vaikka meillä paljon sellaista onkin.

Piraatteja yhdistävä tekijä onkin arvo-, ei talousliberaalius. Meissä on niitäkin, ja on sekä oikeistoa, että vasemmistoa, mutta arvokonservatiiveja meistä et juuri löydä. Meillä on kyllä joitakin talousliberaalejakin kantoja ohjelmistossamme, koska ne ovat järkeviä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Jos olet alle 30-vuotias, niin miksi et äänestäisi Suomen ylivoimaisesti nuorimmista ehdokkaista koostuvaa puoluetta? Jo aikaisemmin on nähty, että yli 50-vuotiaat kansanedustajat äänestävät säännönmukaisesti eri tavalla"

Tuo on kyllä melkein yhtä tyhmä kommentti kuin monien feministiehdokkaiden äänestä naista perustelu. En kannata ikä- tai sukupuolirasismia.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Naisten naisehdokkaiden äänestämisen suosiminen on minusta järkevää niin kauan, kuin naisilla on suhteettoman pieni edustus eduskunnassa.

Yhtä lailla, uskon nuorempien ihmisten tekevän edistyksellisempää politiikkaa ja osoitin tämän linkillä tasa-arvoisen avioliittolain äänestystuloksiin. Nuoret nyt vain ymmärtävät paremmin nuorten tarpeita, tässä ei ole minusta mitään epäselvää.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Nuoremmat ihmiset tietävät enemmän nuorten asioista, minkä vuoksi nuorten kannattaa äänestää nuoria.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Joo, nuoret tietää nuorten asiat. Siksi kysyn lapsiltani neuvoa omissa bisneksissäni, osaavat arvata mitä maailmassa seuraavaksi tapahtuu.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kannattaa muiden kitisijöiden ajatella, että miksi Piraattipuolue Islannissa on ykkösenä? Koska ihmiset eivät enää luottaneet sen politiikkoihinsa ja äänestivät muutosta siihen politiikkaan. Hyväveljeys, korruptiot yms. ovat vieneet ihmisten uskon.

Kun me avoimempina ja bitcoinin ottajina niin tämä Ossi Mäntylahti rupesi syyttelemään mutta unohti mikä oman puolueen avoimuus oli?

Sipilä kun yrittää kieli keskellä suuta kuten Jan Hurri sanoi ja kun Kreikka alkaa pyytämään taas rahaa, niin miten asiaan suhtaudutaan? SDP varmaan huutaisi siinä, että takuutuksia saadaan mutta ne pidetään rakkauden kassakaapissa, miksi? Siellä varmaan Jutan verkkosukat ja vermeet tallessa sekä englannin lakimiestoimiston pumaska vaikeaselkoista sopimuspapereita, mitä kukaan ei varmasti olisi voinut tulkata lyhyessä ajassa ja matemaattisesti vain yli 80 edustajaa olisi voinut lukea mutta ei taatusti kaikki 200 edustajaa.

Vihreät... Niistä en viitsi sanoa mitään.

Loput ovat Audin takapenkillä ihailleet lukuunottamatta Perussuomalaisia, jotka varmaan ratikalla saapuivat paikalle ja olivat sattumoisin ahkerimpia kokouksiin saapujia.

Kun Eduskuntavaaleissa 2011 kyseltiin lukioissa ja ammattikouluissa, keillä ei ollut äänestysmahdollisuutta, niin ylivoimaisesti Piraattipuolue oli ykkönen.

Nyt näillä uusilla äänestäjillä on mahdollisuus nostattaa Piraattipuolue uusiin lukemiin.

EDIT: *Sarcasm*

EDIT 2: Oskari vaihdettu Ossiin. En tiedä miksi tuli mieleen Oskari?

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Ihan fiksu lista. Oma, subjektiivinen näkemykseni kokee suurimmaksi haasteeksi sijoittautumisen mukaan eri mielipiteiden keskelle. Sananvapauden pitäisi koskea myös vastakkaisia mielipiteitä. Se on mielestäni osa liberaalia ajatusmaailmaa.

Mutta juu, vaikka eri puolueen listalla olenkin, totean että piraattien äänestäminen on fiksummasta päästä päätöksiä mitä ihminen voi vaaliuurnilla tehdä.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Olen ollut havaitsevinani, että piraateilla on näissä vaaleissa huomattavasti enemmän nostetta kuin vuonna 2011. Silloin koko puoluetta haittasi mm. erään nimeltä mainitsemattoman piraattiehdokkaan äänestäjiä karkottaneet näkemykset. Nyt tuollaisia övereitä ulostuloja ei ole tullut. Sellaiseksi en laske Hansin vaalivideota, sillä sehän oli lähinnä onnistunut mediatempaus, sen sijaan että hän olisi esitellyt kyseenalaisia mielipiteitä. Jokainen hänen blogiaan lukenut tietää, että sellaisia hänellä ei ole.

Sen aika näyttää, realisoituuko tämä piraattien noste ääniksi vaaleissa ja mihin ne äänet riittävät. Jos pitää jotain kritisoitavaa löytää, itseäni mietityttää kuinka käy kun piraattien ajamat arvot joutuvat vastakkain. Esimerkiksi tietosuoja ja turvallisuus voivat joskus joutua ristiin tavalla jossa kakkua ei voi syödä eikä säästää. Äärimmäistä tietoturvaa ja yksityisyydensuojaa kannattava henkilö voisi esimerkiksi olla sitä mieltä, ettei jatkossakaan lentokoneiden pilottien yksityisiä tietoja tule siirtää automaattisesti työnantajalle. Saksassahan on hyvin tiukka tietosuoja tältä osin ja siksi työnantaja ei tiennyt, että Andreas Lubitz oli saanut sairaslomaa. Jos pitää tässä tärkeämpänä yksityisyydensuojaa kuin turvallisuutta, täytyy sitten hyväksyä että joskus joku kone saattaa tällä tavoin pudota. Itse kuitenkin koen, että tuollaisessa tilanteessa yksityisyyden suoja ei ole niin tärkeä. Sivullisten matkustajien elämä on tärkeämpi. Tämä siis on yksi esimerkki tilanteesta, jossa piraatit voivat joutua laittamaan omia arvoja vastakkain. Kokemattomuus politiikassa on hyvä juttu nimenomaan tuon korruptoimattomuuden osalta, mutta tällaisia pohdintoja eivät ehkä ole tehneet yhtä paljon kuin kokeneemmat. Poikkeuksia tietysti aina on molempiin suuntiin.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Minulta lähtee ääni Piraattipuoleelle (fiksulle mieshenkilölle Helsingin listalta) ihan vain sen takia, että en halua ääntäni antaa yhdellekään nykyisistä eduskuntapuolueista ja uskon, että yksikin läpimennyt ehdokas pienpuolueista kertoisi näille nykyisille viestiä kansan fiiliksistä. Ehkä turhan hepposet perusteet äänestämiselle, mutta olenpahan ainakin kansalaisvelvoitteeni sitten suorittanut. Toinen vaihtoehto olisi jättää ensimmäistä kertaa äänestämättä.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"yksikin läpimennyt ehdokas pienpuolueista kertoisi näille nykyisille viestiä kansan fiiliksistä. Ehkä turhan hepposet perusteet äänestämiselle"

Ei mielestäni mitenkään heppoinen perustelu. Falkvinge, Ruotsin Piraattien perustaja sanoi tämän hyvin. Poliitikot ymmärtää vain valtaa. Ainoa tapa saada niitä ymmärtämään asioita on uhata niitä vallan menettämisellä.

Me ei uhata niitä ainoastaan paikkojen menettämisellä, vaan myös vaatimallamme demokratialla ja avoimuudella. Lisää valtaa kansalle, päättäjien suhmurointi esille ja kuriin.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ette usko miten hyvältä tuntuu löytää politiikan kentältä jotain uutta hyvällä tavalla resonoivaa aidosti liberaalia agendaa.

Toimituksen poiminnat