Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Amerikan ylivaltaa Suomessa

  • Amerikan ylivaltaa Suomessa

Tasavallan Presidenttimme kommentit sekä niiden puute olivat kyllä kaikessa ylenkatsonnassaan ja muiden ministerien vaientamisyrityksissään masentava todiste nykysuomettumisesta. Aiheena oli tietysti Edward Snowdenin turvapaikka.

Meidän ulkomaankauppamme USA:n kanssa on pienentynyt yli kymmenyksen kuudessa vuodessa 5,8 %:sta 5.2 %:iin (2005-2011) ja tuonnin kohdalla iso osa lienee tuotteita ja palveluita jolla he saavat vakoiltua suomalaisia entistäkin enemmän, kuten vaikkapa Microsoft, Apple, McKinsey ja Accenture nyt ihan ensimmäisinä mieleen tulevina yhtiöinä. Myös tuonti Amerikasta on pienentynyt yli kymmenyksen, 4,2 %:sta 3.7 %:ään. Minusta Suomella on varaa kärsiä vakoilevan kauppakumppanin kanssa tehtävän yhteistyön lopettamisesta. Uskon että kauppasopimuksia saadaan uudelleenohjattua jonkin verran myös Aasiaan ja muualle Eurooppaan.

Toivoisinkin että tämän vakoiluskandaalin myötä Euroopan Unioni ottaisi vihdoin munaskuistaan kiinni ja alkaa kehittää omia pilvi-, sähköposti-, ja luottokorttipalveluitaan. Se työllistäisi Eurooppalaisia ja auttaisi meitä kasvamaan unionimme teini-iän kriisistä ihan aikuiseksi maailman mahdiksi. Tietosuoja on aikuiselle tärkeää. Meitä on nyt jo yli 500 miljoonaa ja mieleeni ei tule ainoatakaan ihmisen saavutusta, jota me emme yhtenäisinä saisi aikaan. Nimenomaan yhdessä. Myös meidän heterogeenisyydeessämme on voimaa.

Mitä luulisitte, Kuinka helppoa USA:n ja Iso-Britannian onkaan ollut manipuloida vaikkapa eurooppalaisia talousjärjestelmiä vakoilukoneistoineen? Miten luulette että olemme menestyneet neuvotteluissa joissa Iso-Britannia ja USA ovat olleet vastapuolina?

Luottoluokittajakin tosiaan tarvittaisiin, ja öljyä pitää alkaa ostaa nimenomaan euroissa. USA on saanut valtavaa taloudellista hyötyä siitä yksinkertaisesta syystä, että lähes kaikki maailman öljy myydään dollareissa. Tämä käytäntö on tuottanut amerikkalaisille miljardeja dollareita jo kymmeniä vuosia ja nyt on aika pistää piste sillekin epäkohdalle. Liittolaisten vakoilu on asia, josta kiinni jäädessä ei kiemurrella seurauksitta. Sen pitää tuntua, eikä niin että lentotietojemme yksipuolisen luovuttamisen epääminen amerikkalaisilta jää ainoaksi seuraukseksi. He luultavasti pääsevät näihin tietoihin laittomastikin.

Meidän eurooppalaisten onkin aika itsenäistyä omavaraisemmaksi kokonaisuudeksi lähimmän liittolaisemme todellisten kasvojen paljastuttua.

Viimeiseksi, mutta kuitenkin aivan ensimmäiseksi haluan, että koska Edward Snowden on tehnyt koko maailmalle valtavan palveluksen, Euroopan pitäisi ottaa hänet avosylin vastaan: Hänestä pitäisi lyödä ritari ja antaa hänelle hyvä toimeentulo loppuelämäkseen. Tämä tilaisuus ei myöskään odota kauaa.

Toivon että Suomi ehtisi ensin. Siinä olisi meille enemmän positiivista PR:ää kuin Kokoomus konsultteineen voisi koskaan saada aikaan, ainakin maailman ihmisten silmissä - ei niinkään hallintokoneistojen, jotka vakoilevat kansalaisiaan ja liittolaisiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tuolla turvallisuuspolitiikan puolellahan USA on jo pitkään toivonut, että Eurooppa alkaisi hoitamaan omia asioitaan.

Viimeksihän Libyan vallankumouksessa eurooppalaiset lähtivät Ranskan ja Iso-Britannian johdolla liput liehuen ilmasotaan, mutta sitten tarvittiinkin jenkkien AWACS -tutkavalvontakoneita johtamaan eurooppalaisten ilmavoimien koneiden toimintaa, että ei olisi tullut yhteentörmäämisiä. No ruotsalaiset JAS:t eivät sitten löytäneet oikeaa polttoainetta Italian tukikohdasta. Ruotsalaiset eivät ilmeisesti olleet perehtyneet kunnolla NATO Standardeihin ja Nato:n huoltomanuaaleihin. Sellaista pientä sekoilua.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

En usko että yksikään EU-maa olisi tällä hetkellä turvallinen Snowdenille. Kun edes valtionpäämiesten diplomaattista koskemattomuutta ei täällä kunnioiteta. Islanti olisi länsimaista ehkä ainoana jotenkin sovelias.

Islanti myös yrittää kovasti pilvipalvelumarkkinoille, ja heillä on siinäkin mahdollisuus peitota EU-valtiot. Viileä ilmasto ja rajattomasti uusiutuvaa energiaa, valokuidun päässä kahdesta mantereesta. Ja mahdollisuus vaikuttaa itse lainsäädäntöönsä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Toisekseen...

Millaisiahan henkilökohtaisia kiristysmahdollisuuksia Yhdysvalloilla on päättäjiämme kohtaan, vaikka nämä eivät edes olisi erityisesti sinnepäin kallellaan?

Voinee olettaa, että vaikutusvaltaisia ihmisiä on vakoiltu erityisen pitkään ja hartaasti.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Jjep.

Uskonkin, että juuri tälläkin hetkellä EU-poliitikkoja kovistellaan NSA:n hankkimilla tiedoilla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ketä? Van Rompuyta, Barrosoa, Merkeliä - Olli Rehniä? Vai kaikkia 754 EU-parlamentin jäsentä? Melkoinen on mielestäsi tuo amerikkalaisten ylivalta.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer Vastaus kommenttiin #8

Koska NSA on erityisesti vakoillut EU-instituutioita, voidaan mielestäni olettaa, että EU:n edustajia ja virkamiehiä on kiristetty tekemään Oikeita Päätöksiä [tm]. Lähes kaikilla ihmisillä on ainakin JOTAIN salattavaa - varsinkin poliitikoilla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #10

Kävin muutama vuosi sitten Berliinissä eräässä piraattien ja ilmeisesti hakkerien miitingissä. Osa kokousporukasta piti huppuja naamansa edessä : D

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #11

Niin, hehän kannattavat avointa tiedonvälitystä, joka vaatii viestin ja sen tuojan suojaamista...

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #11

Ehkä Aaron Swartzin esimerkki laittoi "nettiterroristit" varovaiseksi.

Petri Haapa

"Viimeiseksi, mutta kuitenkin aivan ensimmäiseksi haluan, että koska Edward Snowden on tehnyt koko maailmalle valtavan palveluksen, Euroopan pitäisi ottaa hänet avosylin vastaan: Hänestä pitäisi lyödä ritari ja antaa hänelle hyvä toimeentulo loppuelämäkseen. Tämä tilaisuus ei myöskään odota kauaa."

Olen samaa mieltä semminkin, kun näyttää siltä, että lähes koko yhdysvaltalainen valtamedia suhtautuu enemmän tai vähemmän negatiivisesti Snowdeniin ja hänen paljastuksiinsa. Jopa Time-lehti leipoo hänestä anti-sankaria, joka on "epämiehekkäästi" luikkinut pakoon tuomiotaan, joka lehden mielestä on oikeutettu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuohan on kiva uutinen, koska silloin minäkin saisin "ritarin arvon ja hyvän toimeentulon loppuelämäkseni" palveluksistani Suomelle.
Paljastamalla esim. valtioon ja kuntiin kohdistuvan avustuspetosvyyhdin, jonka arvo ylittää normali-ihmisen elinikäiset tulot, jokainen niin tehnyt ansaitsisi "miehekkäästi" yhteiskunnan mielisuosion. ;-)
P.S.
Onneksi toisinajattelijoita löytyy, mutta mitä tulee valtioiden harjoittamaan tiedusteluun, totean: "Cosi fan tutte".

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Seppo, väheksymättä urotekoasi, et ole kuitenkaan ihan samalla vaikuttavuuden ja vaarallisuuden tasolla kuin Edward Snowden. Kuulisin tästä paljastuksestasi silti mielelläni lisää. On hienoa että ihmisillä on rohkeutta lähteä Goljattia vastaan ja vaatia oikeudenmukaisuutta. Ilman näitä ihmisiä, maailma olisi huomattavasti totalitaristisempi.

Vaikka jotkut ovatkin voineet aavistaa NSA:n ja muiden valtioiden harjoittaman vakoilun, on liittolaisten vakoilu erittäin tuomittava asia - siitä sietää saada näpeilleen, ihan kunnolla. Jenkit ovat varmasti voineet manipuloida näillä tiedoilla talousjärjestelmiä ja poliitikkoja omaksi edukseen. Snowdenin paljastuksien jälkeen minulle on ainakin käynyt selväksi, miksi EU myötäilee amerikkalaisten vaatimuksia näinkin paljon - esimerkkeinä vaikkapa tekijänoikeuslainsäädäntö ja lentotietojen yksipuolinen luovuttaminen.

Yksi tapa satuttaa jenkkien taloudellisia etuja olisi tosiaankin öljyn ostaminen Euroissa. Sillä olisi enemmän vaikutusta kuin moni ymmärtääkään..

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Meillä olisi aika paljon "satutettavia" maita, jos ryhtyisimme leikkimään kaupan avulla maailmanparantajaa. Tässä 8 suurinta vientikumppaniamme (2012): Ruotsi, Venäjä, Saksa, USA, Alankomaat, Iso-Britannia, Kiina, Norja.

Ruotsin, joka menestyy (vaikkei kanna eurokriisitaakkaa), kautta kulkee valtaosa teleliikenteestämme, Venäjää ei tunneta varsinaisena ihmisoikeuksien mallimaana, Saksaa pitäisi pöllyttää, kun se panee PIGS-maat kärsimään "austeritylla", USA:n jo mainitsitkin, Alankomaat taas on noussut esiin ikävillä monikulttuurisuusongelmillaan, Iso-Britannia EU-kriittisyydellään ja onhan se entinen imperiumi, Kiinasta riittää, kun mainitsee 60 vuotta jatkuneen Tiibetin miehityksen.

Vain norjalaiset kelpaavat ryyppykavereiksemme, kunhan myöntävät dopinginsa.;-)
Eivät työt tekemällä lopu. Mehän olemme täydellisiä: tuhoamme vain omaa talouttamme ja yhteiskuntarauhaamme.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer Vastaus kommenttiin #12

Minusta on aivan päivänselvää, että koko Euroopan Unioni hyötyisi siitä, että öljy ostettaisiin Euroilla. USA ja Iso-Britannia (jossa on ainoa Euroopan öljypörssi) hyötyvät nykytilanteesta aivan turhaan.

Keijo Kepakko Vastaus kommenttiin #15

Saddam halusi ostaa öljystään puolet euroilla. Loppu on historiaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #18

Tästä kannattaisi varmaan puhua öljysheikeille ja muille, jotka öljyä myyvät. Gennadi Timtshenko tai Jorma Ollila voisivat ehkä auttaa sinua eteenpäin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Angela Merkel ei kuulemma saanut eilen Obamalta puhelimessa tyydyttäviä vastauksia. Bundesnachrichtendienst ja muita asiaan vihkiytyneitä lähtee ensi viikolla Washingtonin reissulle.

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/geheimdi...

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Obama varmaan pyysi anteeksi ja sanoi, ettei me enää. Tämä sitten kerrotaan uutisissa ja se siitä.

Islanti on hommaamassa Snowdenille kansalaisuutta. Kaikki poliittinen selkäranka ja maalaisjärjellinen hallintoinhimillisyys on Islannissa.

Arhi Kuittinen

EU ja euro on perustettu nimenomaan tukeman dollarin ylivaltaa ja "vakautta" eli sen tarpeellisuudesta hurjasta velkavuoresta huolimatta.

Saddamhan perusti euroöljypörssin ja Amerikka hyökkäsi 2 viikkoa en jälkeen annettuaan Saddamille ensin ultimatumin palaamisesta dollaripörssiin.

Amerikka on muokannut Natosta oman tiedustelu- ja painostusjärjestön mistä suomalaiset kriisi- ja armeija-analyytikot vaikenevat julkisuudessa.

Suomessa Nato-armeija on esimerkki eliitin luomasta hegemoniasta:
armeija kontrolloi suomalaisessa "asiantuntiakeskustelussa" historiantulkintaa ja kriisianalyysejä - tietysti Amerikan antamilla suuntalinjoilla ja Nato-strategioilla.

Toimittajat pelkäävät elantonsa menettämistä vaihtoehtoisten tulkintojen esittämisestä ja toimivat pelkojensa ohjaamana ilman journalismia.

Vaihtoehtojen esittäminen on "epäasiallista keskustelua" - se uhkaa eliitin salaista status quota ja kontrollivaltaa.

Toimittajan erottaminen ja uhkailu on Suomessa tavallista julkisuuden medaihallintaa.

Kari Perälä

aika mielenkiintoinen juttu tuo kolumbian presidentin Evo Moralesin kidnappaus kesken lennon Moskovasta Kolumbiaan. Hänen koneensa pakotettiin alas Itävallassa.

Yhdysvaltain erikoisjoukot hyökkäsivät koneeseen ja pakottivat henkilkunnan ulos ja käytännnössä vangitsivat Moralesin. Eivät edes vettä ja ruokaa antaneet,

Koneeseen asennetiin sillä aikaa kymmeniä salakuuntelulaitteita, joita nyt sitten yritetään Boliviassa noukkia poia yksi kerrallaan.

Mielenkiintoista on se, että yksikään EU-maa ei pitänyt asiaa poikkeuksellisena. Myös Suomi on hyväksynyt toimenpiteen. Niinistö ärähti jyrkästi Hautalalle ja pyysi tätä pysymään aloillaan: ulkomaiden asiat eivät kuulu kehitysyhteistyöministerille!

Hyvin on mielenkiintoinen käsitys EU-mailla valtionpäämiesten koskemattomuudesta, hyvin mielenkiintoinen! Ja nämä maat toitottavat toitotamasta päästyään kansalaisoikeuksista, heh! Paskapuhetta!

Toimituksen poiminnat