Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Maksetaan äänistä!

Idea on yksinkertainen ja helposti toteutettava. Oikeudenmukaisempi puoluetuki parantaisi äänestysaktiivisuutta ja demokratian toteutumista, joista on ollut varsinkin viime päivinä paljon puhetta. Jos pidät ideasta, edistä sen toteutumismahdollisuuksia jakamalla sitä eteenpäin tuttavillesi, ole hyvä!

Haastankin siis sinut, arvon lukija, keksimään yhdenkin päivänvaloa kestävän syyn vastustaa esittämääni ideaa. Pohjatiedoiksi kerrottakoon että puoluetukea jaetaan nykyään Suomessa vuosittain noin 36 miljoonaa euroa, kansanedustajapaikkojen määrään perustuen (9 §). Myös ETYJ nosti puoluetuen määräytymisen huolenaiheekseen viime vuonna*, eikä muutoksia olla silti tehty.

Eduskuntapuolueiden rahoitus on heitellyt samaisen epätarkkuuden perusteella pahimmillaan jopa 800 000€ vuodessa. Se on vähän pienemmälle eduskuntapuolueellekin jo iso raha, eduskunnan ulkopuolisista puhumattakaan - ne kun eivät saa mitään. Silti puoluetuen olemassaoloa ylipäätään perustellaan juurikin demokratian paremmalla toteutumisella. Olisikin syytä tarkentaa tuen jakautumista niin että jokainen annettu ääni ratkaisisi yhtä paljon.

Koska kansanedustajapaikkojen määrä ja puoluerekisterissä pysyminen määräytyy nimenomaan eduskuntavaalitulosten mukaan, ehdotankin puoluetukia jaettavaksi eduskuntavaaleissa saatujen äänien perusteella. Joko 12€ kappale tai sitten 36 M€ kaikkien äänien kesken, puolueittain. Ehdotan lisäksi, että tukea myös jaettaisiin vain puoluerekisterissä oleville puolueille, joilla on jo ennestään 5 000 kannattajakortin keräämiskynnys hidasteena. Näin hämäräperäisemmille yrittäjille jätettäisiin edelleen tarpeeksi korkea kynnys puoluetuista osalliseksi pääsemiselle.

Näin rikottaisiin myös illuusio siitä että uurnaan jätetty ääni voisi mennä jotenkin "hukkaan" ja ihmiset eivät äänestäisi niin helposti sitä todennäköistä voittajaa, vaan juurikin mieleistään ehdokasta. Oikeudenmukaisempi puoluetuki kannattaa toteuttaa, sillä:

  1. Demokratian toteutuminen paranisi
  2. Äänestysinnokkuus lisääntyisi
  3. Järjestelmä olisi avoin ja yksinkertainen
  4. Säästettäisiin rahaa tarpeettomasta byrokratiasta
  5. Noudatettaisiin ETYJ:in meille antamia, korruption vastaisia suosituksia*

 

*)ETYJ:in raportti, suomennoksen s.14.

"Vaikka eduskuntapuolueet saavat sangen huomattavaa rahoitusta, eduskunnan ulkopuoliset puolueet eivät saa mitään rahoitusta valtion määrärahoista. ETYJ/ODIHR:n vaaliarviointivaltuuskunnan eri keskustelukumppanit ilmaisivat huolensa siitä, että tällä saatetaan eduskunnan ulkopuoliset puolueet epäedulliseen asemaan ja vähennetään mahdollisuuksia moniarvoisuuteen ja vuoropuheluun."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kuinka moni jättäisi äänestämättä, että säästettäisiin 12 euroa?

Puoluetukien kritisoinnin ongelma on, että asiasta päättää ne tahot, jotka ansaitsevat eniten nykyjärjestelmässä. Heti kun aiemmin tukia jyrkästi vastustanut puolue saa tarpeeksi valtaa ja sitä kautta pääsee rahoihin käsiksi, puoluetukien kritisointi unohtuu. Mielestäni olisi todella reilua ja hyväksi demokratialle, että myös pienpuolueet saisivat tukea, jos suuret saavat.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Vaihtoehtona olisi jakaa tuo nykyinen summa annettujen äänien kesken, kuten kirjoitinkin. Todellisuudessa en myöskään usko että kukaan jättäisi äänestämättä "säästämistarkoituksessa", sillä 36 M€ on pikkuraha eduskunnassa päätettävien budjettien rinnalla.

Käyttäjän akv kuva
Alpi Virtanen

Puoluetuki tulisi lakkauttaa. Toki tuo olisi askel parempaan, mutta kovin lyhyt. Tänään parhaiten pärjäävä saisi eniten kampanja rahaa seuraaviin vaaleihin tässäkin mallissa ja siten todennäköisesti parempaa tulosta, kuin tuettomassa mallissa. Pienten ongelma on kuitenkin ensisijaisesti äänensä kuuluviin saaminen noin yleensä. Sen jälkeen vasta tulevat ongelmat sisällön suhteen.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Puoluetuen olemassaololle on olemassa perustelut joita voi toki itse kukin pitää kiistanalaisina. Ehdottamani järjestelmä parantaisikin eniten eduskunnan ulkopuolisten puolueiden mahdollisuuksia ja olisi siten merkittävä voitto demokratian toteutumiselle. Ajatelkaapa mitä kaikkea nämä puolueet saisivat aikaan tuolla 580 000 € vuodessa..

Puoluetuen poistaminenkin olisi parempi ratkaisu kuin nykyinen systeemi, mutta pidän omaa ehdotustani helposti parempana ja realistisempana perusteluineen. Valtapuolueet eivät tule lopettamaan tukiaan, mutta niiden jakautumisen tarkastamisesta on sentään jotain toiveita. Perusteluita ehdotukseni vastustamiselle (nimenomaan nykysysteemiin verrattuna) kun ei tunnu löytyvän.

Matti Virtanen

Hyvä kirjoitus. En kyllä keksi oikein syitä, kannattajakortti-vaatimuksen kanssa ei oikein voi oikein pieniä puolueita mitätöimättä lähteä tätä kieltämään. Tuskin tosin isoja puolueita hirveästi kiinnostaa vähentää omia rahavarojaan, että en tiedä miten tämä läpi menisi.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Nykyisille eduskuntapuolueille olisi edellisen vaalituloksen perusteella jäänyt edelleen noin 35/36 puoluetuista. Eduskunnan ulkopuoliset olisivat saaneet 580 000 € keskenään jaettavaksi, äänimäärien perusteella.

Matti Virtanen

Jep, en arvellutkaan että olisi suhteellisesti isosta määrästä kyse. Mutta asiasta päättävien on varmaankin helppo ajatella siten, että "miksi luopua siitäkään rahasta jos ei ole pakko?"

Ehkä tyyliin tarpeeksi iso mediahuomio auttaisi.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer Vastaus kommenttiin #12

Niinpä. Sitä huomiota yritän tässä nyt idealle hakea ja olen hyvilläni kaikesta idean edistämisestä. Jakakaa sitä tuttavillenne ja voi jopa olla että jotain keskustelua nykyisen systeemin uudistamisesta saataisiin aikaan.

70:stä 65 kannattaa ideaa - se on avoimessakin ministeriössä oikein hyvä kannatusosuus!

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Idea esitelty täällä aiemmin ja ehkä vieläkin kansanvaltaisemmin:

http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122795-...

Matti Virtanen

Vähän eri ideastahan tuossa on kyse. Tässä on kyse puoluetukien jakamisesta, tuossa on kyse äänestämisinnon nostamisesta. Ei kyllä sinänsä huono idea, jos äänestysaktiivisuutta halutaan nostaa.

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa

Puoluetuessa on se ongelma, että se toimii jo vallassa olevien vallassa pysymisen vakuutena ja syrjii siten toisinajattelijoita. Poliitikkojen saamat korvaukset ovat silti hyväksyttäviä, koska työstä pitää saada palkkaa. Edustajat päättävät tosin itse palkankorotuksistaan. Osa poliitikoista on aika laiskoja, eivätkä perehdy kovin perusteellisesti päätettäviin asioihin. He eivät siis tee työtään, joten eivät ansaitse palkkaansakaan. Poliitikkojen tekemän työn tuottavuutta on kuitenkin vaikea mitata. Usein on vain parempi, jos ovat hiljaa. Mieluummin hiljaa, kuin että hörhöilevät kansan kustannuksella.

Jouni Valkonen

Raoul, mielestäni syyllistyt tuossa taloustieteiden yleiseen virhepäättelyyn, että oletat, että puoluetuen oikeudenmukainen jakautuminen suhtautuisi lineaarisesti äänien määrään. Näin ei ole, vaan puoluetuki tulisi jakaa progressiivisesti siten että ensimmäisten 100 000 äänen arvo olisi korkeampi kuin sitä seuraavien äänien.

Esimerkiksi puoluetuki olisi ensimmäisestä 100 000 äänestä 20 euroa, 200 000 ääneen saakka 15 euroa ja 300 000 ääneen saakka 10 euroa ja 5 euroa siitä ylittävistä äänistä. Ensimmäisestä 10 000 äänestä ei kuitenkaan maksettaisi mitään, joten sen verran vaadittaisiin kannatusta, jotta on oikeutettu puoluetukiin. Tällainen olisi siis ajatus puoluetukisysteemistä, jossa demokratia toteutuisi. Toki nuo luvut on heitetty lähinnä hatusta, mutta ymmärtänet perusajatuksen. Piraattipuolue saisi siis puoluetukea 100 000 euroa, koska keräsi 15 000 ääntä eduskuntavaaleissa.

kirjoitin tästä aiheesta blogissanikin hyvin sekavan tekstin:

Kohtuullisuus voisi luoda paremman yhteiskunnan
http://jounivalkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1225...

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Jouni, kuvailemasi järjestelmä voisi hyvinkin olla oikeudenmukaisempi mutta ehdotukseni on sikäli helpompi perustella ja toteuttaa ettei tarvitsisi muuta kuin vaihtaa puoluetuen määräytyminen saatujen äänien määrän perusteella kansanedustajien paikkojen sijaan. Tämä olisi siis vain tarkennus puoluetuen nykyisiin jakoperusteisiin.

Nykyisen systeemin reiluudesta voidaa toki taittaa peistä vaikka kuinka pitkään mutta mielestäni vaatimani järjestelmä on minimivaatimus jos puoluetukea päätetään yleensäkään maksaa.

Len Merikanto

Hieno idea! Tämä ei vaan mene koskaan läpi eduskunnassa joka asiasta päättää. :P

Toimituksen poiminnat