Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Erään piraatin kompromissi

Der Spiegel on tänään uutisoinut Saksan Piraattipuolueen hallituksen jäsenen "kieltävän teoksensa vapaan kopioinnin". Myös Helsingin Sanomat uutisoi tästä vielä hieman pidemmälle johtopäätöksissä viedyllä otsikolla: "Piraattipoliitikko jahtaa kirjansa kopioijia Saksassa".

Ensinnäkin, Julia Schramm ei "jahtaa" ihmisiä kirjansa yksityisestä kopioinnista. DMCA-pyynnön (eli tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin poistopyynnön) tekee kirjan kustantaja, vieläpä automaattisesti kirjailijan nimissä. Tämä on aivan normaali kustannusalan käytäntö Saksassa ja monissa muissakin länsimaissa nykyään.

Toisekseen, Julia on neuvotellut kustantajansa kanssa alalla erittäin poikkeuksellisen sopimuksen. Siinä yksityisiltä tahoilta nimenomaan ei pyydetä vahingonkorvauksia vaan heitä ainoastaan varoitetaan jakamasta tätä kirjaa. Vain toistuvia rikkomuksia voidaan kirjoitetun sopimuksen mukaan rangaista vahingonkorvausvaatimuksilla ja silloinkin rikkeen tekijälle on siis lähetettävä pyyntö materiaalin poistamiseksi. Lisäksi Julia on luvannut jakaa teosta vapaasti sopimuksen rauettua kymmenen vuoden kuluttua, siis huomattavasti nopeammin kuin normaaleissa kustannussopimuksissa, jossa oikeudet pidätetään vielä 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeenkin.

Kolmanneksi, Julia Schramm ei ollut edes mukana piraateissa ennen julkaisusopimuksen tekemistä - hänet valittiin Saksan piraattien hallitukseen (national board) kun kirja oli jo kirjoitettu ja sopimus tehty. Vaikka Julia Schrammin piraattietiikka voi vieläkin tuntua tekopyhältä, tarkastellaanpa hetki hänen tekemänsä sopimuksen käytännön seurauksia ja osoitan miksi pidän hänen tekemäänsä sopimusta suorastaan oivallisena kompromissina:

Kiitos Julian tekemän julkaisusopimuksen, Teoksen epäkaupallisesta jakamisesta ei voi joutua korvausvastuuseen ennen varoituksen eli DMCA-ilmoituksen saamista. Toisin sanoen, teosta voi siis jakaa ja ladata täysin vapaasti kunnes on saanut varoituksen kustantajalta. Siihen asti oikeudellisia seurauksia ei ole, eikä tule. On vaikeaa painottaa miten poikkeuksellinen tällainen sopimusehto on, mutta ymmärtänette sen tekevän teosta yksityiseen käyttöön jakavien jahtaamisesta lähes täysin turhaa - aina löytyy kaveri joka voi jakaa teosta edelleen ja voi odotella omaa DMCA-määräystään, eikä rikkureita voi rangaista oikeastaan mitenkään. Tässä itse lataamani kopio, olkaa hyvä. Jään odottelemaan poistopyyntöä jota aion tietenkin totella.

Julia on siis julkaissut kirjan suurella saksalaisella kustantajalla saaden kirjasta 100,000€ etukäteen. Kuinka monen kirjailijan tiedätte saaneen moisen sopimuksen ensi yrittämällä? En voi kieltää, etteikö itseänikin moinen rahasumma houkuttelisi.

Kirjan on sanottu olevan korkeintaan keskinkertainen joten ilmaiseksi julkaisemalla siitä olisi tuskin saanut edes sadasosaa summasta, jonka hän sai nyt etukäteen, puhumattakaan kaikesta julkisuudesta jonka kirja on tämän poikkeuksellisen sopimuksen ja näennäisen petturuuden takia saanut.

Minusta Julian tekemä kompromissi on hieno mediatempaus ja esimerkki kustannussopimuksista mitkä olisivat todella huomattava parannus nykyisiin alalla vallitseviin sopimuksiin. Normaalisti tekijänoikeuden suoja-aika loppuu siis nykyisellään 70 vuotta taiteiljan kuoleman jälkeen ja tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin luvatta jakaja on korvausvelvollinen tekijänoikeuksien haltijan omistajalle. Nyt ei niin ole.

Muistutetaanpa vielä lisäksi että kaikista ilkeistä huhuista huolimatta Piraatit eivät halua tuhota tekijänoikeuksia vaan voimakkaasti lieventää niitä. Suomen Piraattipuoluekin ajaa enintään kymmenen vuoden tekijäoikeuden suoja-aikaa joten Julian sopimus on siinäkin mielessä oikein tyydyttävä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Selityksiä, selityksiä...

Yksi piraatti on siis kohdannut todellisuuden. No hyvä että edes yksi.

Johan Lom

Ennen kuin luin kommenttisi lukiessani blogia tuli mieleeni kommentoida, että "kovin tuntuu selittelyltä".

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Teidänkö mielestä Hesarin tämänpäiväinen juttu ei ollut ollenkaan väritetty? Minusta siitä sai suurinpiirtein sellaisen kuvan että Julia on soihdun kanssa piraatteja "jahtaamassa".

Sopimus on todellakin huomattavasti lähempänä Piraattipuolueen vaatimuksia kuin kustannusalan yleisiä käytäntöjä. Minusta tämä ennemminkin osoittaa että Piraatitkin osaavat tehdä kompromisseja.

Kompromisseista puheenollen, henkilökohtaisesti minua ei haittaisi ollenkaan vaikka vaatisimme enintään 20 vuoden tekijänoikeuden suoja-aikaa nykyisen 10 vuoden vaatimuksemme sijaan. Olen myös puolueen hallituksen jäsenenä ymmärtänyt että iso osa puolueesta olisi tähän saavutukseen hyvinkin tyytyväinen.

Johan Lom

Piraattipuolue on voimaperäisesti tukemssa Private Bay -tyyppisiä sivustoja, joille on ilman minkäänlaisia "määräaikoja" ladattu uusimpia elokuvia y.m.

Jos kyseinen kirjan kirjoittaja olisi lojaali omille poliittisille mielipiteilleen, niin hän soisi riemurinnoin, että hänen kirjansa on vapaaasti kopioitavissa kautta maailman rajattomasti tässä ja heti.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

kyse ei ole selityksistä kun uutisointi on valheellista. faktat on hyvä oikaista.

Peter Hallberg

Hyvä kirjoitus. Lisää tälllaista. Koko tekijänoikeuskeskustelua vaivaa keskustelijoiden juuttuminen ääripositioihin. On selvää, että toimivaa ratkaisua on haettava jostain välimaastosta. Toinen ongelma on, että IPR-lainsäädäntö on ammattilaisellekin vaikeasti hahmottuva kokonaisuus (kuten kaksi ensimmäistä kommnettia taas kerran osoittavat).

Tekijänoikeusjuristina tunnen ajoittaista sympatiaa piraattien maltillisempia ajatuksia kohtaan. Niiden kuuluvuuttaa julkisessa keskustelussa haittaa em. syiden lisäksi puolueen nimi. Piratismi on yksinkertaisesti sekä laitonta että moitittavaa. Sana viittaa myös rikolliseen toimintaan, joka on kautta ihmiskunnan historian ollu eräs kaikkein paheksutuimmista. Yhtä järkevältä kuulostaisi ihmiskauppapuolue.

Poliittisella vaikuttamisella on oma paikkansa - joskus jopa kansalaistottelemattomuudella. Yhteen organisaatioon ne eivät kuitenkaan sovi. Vihreä liitto ei voi tehdä samoja tempauksia kuin Green Peace ilman, että sen poliittinen uskottavuus romahtaisi.

Vaihtakaa puolueenne nimi paremmin sellaiseksi, että se ei ole ristiriidassa perusoikeuksien ja demokrattiseen päätöksenteon kanssa. Keskittykää tarjoamaan rakentavia ratkaisuja kansalaisvapauksiin liittyvissä kysymyksissä. Jättäkää kansalaistottemattomuuden nimissä tapahtuva toiminta muille.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Piraattipuolueen nimi ei tule muuttumaan, joten jos päästäis tästä jo ylitse.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Vaikka olen monessa asiassa puolueenne linjojen mukaan ajatellut, en ehkä kuitenkaan tule äänestämään puoluetta nimeltä piraattipuolue.

Mutta se on vain minun valintani.

A Uotila

"Ei nimi miestä pahenna ellei mies nimeä" pätee vain Jukkaan, Mattiin ja Teppoon. Raimo on siinä rajoilla, Raoul on jo selkeästi yli. Piraattipuolue on puolue ja siksi tuo sanonta ei päde siihen.

Elias Paatos

Kun valitusta nimestä on selkeää haittaa ajettavalle poliittiselle agendalle, kannattaisi sen muuttamista ihan tosissaan miettiä useammankin kerran. Vaihtoehtoina on olla ylpeänä kovasta nimestään viimeiseen asti, tai saada enemmän asioita ajettua vähemmän raflaavan nimen alla.

Mielestäni olisi hyvä jos piraattipuolue saisi asioitaan ajettua.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Vihreä liitto ei voi tehdä samoja tempauksia kuin Green Peace ilman, että sen poliittinen uskottavuus romahtaisi."

Vihreät on puolue siksi, että jotkut kahlehtivat itsensä Koijärven mäntyihin joskus.

Väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta ovat yhtä lailla biodieseliä protestoivat orangit, kuin persujen sananvapauskokeilut. Tai keskustan ja kokoomuksen kuuluisat vaalirahoitustemput. Itse kukin heistä varmasti kokee toimivansa yhteiseksi parhaaksi, eivätkä omat heitä pahalla katso.

Peter Hallberg

Totta.

Vihreiden alkutaipaleella suora toiminta ja poliiittinen vaikuttaminen olivat yhtä. Mutta kyetäkseen kasvamaan vakavasti otettavaksi poliittiseksi puolueeksi näiden kahden oli erottava. Lakeja säätävä taho ei voi olla kannustamassa lakien rikkomiseen.

Niin kauan kuin piraatit eivät ole itse säätämässä lakeja ongelmaa ei tietenkään ole. Mutta siltä varalta, että joskus halauaistte olla...

Olli Kankaanpää

Kaikki menee hyvin, niin kauan kun ei tarvitse omaa pussiaan menettää. Piraattipuolueen edustajana hän saisi noudattaa omia arvojaan, muu on teeskentelyä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kommentoitko lukematta vai ymmärtämättä Plommerin kirjoitusta?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jo yli kuukauden Piraattipuolueella on ollut Espoossa ja nyttemmin myös Helsingissä jaossa yleisesitteen versio, jossa täsmennetään suhdettamme Suomen lain noudattamisesn ja tekijänoikeuskysymyksiin. Se löytyy vaalisivultani:

http://www.mikkonummelin.fi/?q=1

(esite "Sinun valintasi: Piraattipuolue!") ja sen viimeisissä kappaleissa sanotaan:

-----

Arvostamme isänmaata ja laillista järjestystä
=============================================

Piraattipuolueesta liikkuu jonkin verran väärinkäsityksiä, joiden mukaan kannattaisimme laitonta tekijänoikeussuojatun materiaalin levittämistä, yllyttäisimme sellaiseen toimintaan tai ylläpitäisimme sitä varten tarkoitettuja vertaisverkkopalveluita kuten PirateBay:ta. Suomen Piraattipuolue on kuitenkin lain kunnioituksen kannalla eikä halua kehottaa ketään varta vasten rikkomaan yhteisiä yhteiskunnan pelisääntöjä. Sen sijaan haluamme työskennellä poliittisen päätöksentekojärjestelmän kautta sen hyväksi, että nykyisen lainsäädännön epäselvyydet ja kohtuuttomuudet immateriaalioikeuksien hallinnassa voitaisiin oikaista.

Tavoitteenamme on tulevinakin vuosina osallistua monipuolisesti poliittiseen keskusteluun kaikilla politiikan keskeisillä aloilla, tarjota äänestäjille avointa, luotettavaa ja rehellistä aktiivijoukkoa edustamaan päättävissä elimissä heidän mandaatillaan ja esittää hyvin mietittyjä ja realistisia talous-, arvo- ja turvallisuuspoliittisia linjauksia ydinteemoihimme sopivassa hengessä.

-----

Alunperin tästä hieman keskusteltiin, mutta sittemmin on osoittautunut, että tämä on erittäin tarpeellinen huomautus kaikille toiminnastamme kiinnistuneille ja potentiaalisille äänestäjillemme.

Peter Hallberg

Itse tekstin varsinaisesta sisällöstä vielä seuraava tarkennus:

DMCA eli Digital Millennium Copyright Act on osa Yhdysvaltain oikeutta eikä luonnollisesti tule sovellettavaksi meillä sen enempää kuin Saksassakaan. Kaikissa teollisuusmaissa on kuitenkin olemassa erilaiset turvaamistoimimenettelyt tekijänoikeutta loukkaavan toiminnan keskeyttämiseksi. Näihin velvoittaa mm. WIPO:n tekijänoikeussopimus (WCT). Meillä tällaiset pykälät löytyvät tekijänoikeuslaista (keskeyttämismääräys) ja oikeudenkäymiskaaresta (yleinen turvaamistoimi).

Keijo Räävi

Piraattipuolue ajoi nyt pahasti karille kun ei kyetä elämään kuten julistetaan.

Niin Suomen kuin Saksankin piraateilla on tavoitteena kaiken digitaalisen sisällön vapaa jakaminen ilman korvauksia mutta kun tätä pitäisi soveltaa itseensä niin vaihtuukin ääni kellossa.

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

Tuntuu aivan kuin et uskoisi sitä minkä Raoul on tekstiinsä laittanut, vaan olet jämähtänyt Hesarin juttuun.

Oleellista on huomata, että jälleen kerran Helsingin Sanomat on julkaissut tavattoman väritetyn tarinan. Näitä Hesarin kummallisuuksia ilmenee vähän väliä, milloin mistäkin asiasta, ja olen miettinyt kuinka paljon niissä on tahallista värittämistä, peittelyä, politikointia ja kuinka paljon pelkkää laiskuutta ja ammattitaidottomuutta?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Vanhat puolueet ja mm. sisältöteollisuus ostavat reilusti mainostilaa, eivätkä uhkaa Sanoman vanhentuneita bisnesmalleja tai toimituksen poliittista linjaa millään tavalla.

Piraattien suhteen linja tuntuu olevan, että jos meistä ei voi sanoa mitään pahaa, niin parempi olla hiljaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Paitsi, ettei Keijo Räävi ole ymmärtänyt Raoulin jutun sisältöä, ei hän ole tutustunut myöskään siihen, mitä Piraattipuolueen ohjelma todellisuudessa pitää sisällään.

Juha Korhonen

Kyllä hän on toiminut aatteensa mukaisesti, niin pitkälle kuin se on ollut mahdollista ilman että tulee niskaan syyte sopimusrikkomuksesta. Mihin hänellä ei ilmeisestikään olisi ollut varaa (ellei hän satu kuulumaan suureen omistajasukuun).

No totta kai paskantonkijatoimittajat vääntävät koko jutun nurinniskoin, jotta saavat mehevät otsikot. Hohhoijaa, kunpa ihmiset lakkaisivat ostamasta tuollaista viihdettä, jota tehdään usein aivan viattomien ihmisten kustannuksella.

Toimituksen poiminnat