Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Mannet ja neekerit

  • Venepakolainen?!?
    Venepakolainen?!?

Isoisäni sanoi minua Manneksi kun olin pieni. Ei ihan koskaan selvinnyt miksi. Olinko muukalainen koska isäni oli skotlantilainen ja olin muuttanut Suomeen yksivuotiaana? Pappa kuoli ollessani teini-ikäinen joten en voi sitä häneltä enää kysyä. Olen kuitenkin varma että hän piti minusta, sillä hän mielellään vietti aikaa kanssani. Kuittaan tuon "Mannen" siis hänen omana huvituksenaan.

Koulussa ala-asteella minua haukuttiin syntyperäni vuoksi, jopa venepakolaiseksi! Se oli jo niin typerää että en voinut ottaa sitä niinkään loukkauksena kuin huomioksi idioottimaisten, muukalaisvihamielisten kommenttien vaikutuksesta.

Manneläpän hauskuudesta voidaan olla montaa mieltä mutta niiden vahingollisuuden olen itse kokenut. Ja kokemani ei ole juuri mitään - jengi saa selkäänsä joka päivä koska on syntynyt väärässä maassa tai on väärän värinen ja vain siksi! Onko neekeri yhtään huonompi tai parempi nimitys kuin manne? Rotuun tai alkuperään perustuva syrjintä on todella raukkamaista ja turhauttavaa koska geeneilleen ei mahda mitään. Michael Jackson yritti kyllä parhaansa tuodakseen tämän epäkohdan esille. Emmekö voisi pyrkiä vitsailemaan korjattavista epäkohdista jos vähemmistölle on syytä ilkkua?

Kulttuurien yhteensulautuminen voisi periaatteessa pienentää kulttuurien määrää mutta en usko että laatu välttämättä laskisi, päinvastoin. Esimerkkinä voidaan ottaa vaikka joidenkin muslimivähemmistöjen tapa naida lapsivaimoja tai vaikkapa juutalaisten tapa silpoa lapsiensa sukupuolielimiä. Eikö olisi hyvä asia, että nämä kulttuurin vivahteet saataisiin häviämään, kuitenkin sivistyksen ja integroitumisen keinoin?

Vai siis inkvisitiotako tässä ollaan taas järjestämässä?


Itse näen monikulttuurisuuden päämääränä maailman, jossa ihmiset voivat kulkea helposti maasta toiseen ja hyödyntää siten helpommin ihmiskunnan koko kapasiteettia. Mullistavien symbioosien kautta koko ihmiskunta oppii toisiltaan olemaan parempia ihmisiä. Parhaat käytännöt ja tavat selviävät ajan ikeessä kunhan ihmiset vain saavat pitää perusoikeutensa. Myös historiantuntemus on tärkeää, jotta emme tekisi samoja virheitä uudestaan.

Myös vapaus tiedon ja kulttuurin esteettömään leviämiseen kuuluu Piraattipuolueen ydinajatuksiin. Niin kauan kun meillä on sananvapaus ja keinot (internet) sen esteettömään käyttämiseen, voimme saada oikeutta kaikille. Totalitaristiset yhteiskunnat vihaavat sananvapautta. Se on myrkkyä niille. Sosiaalinen media on jo mahdollistanut tuhansittain tempauksia joille ei aikaisemmin oltaisi saatu tarpeeksi huomiota ja jossa huono kehitys on saatu pysäytettyä - viimeisenä esimerkkinä vaikkapa salassa neuvoteltu ACTA-kauppasopimus joka kaatui Euroopan parlamentissa murskalukemin.

Nyt meidän pitäisikin mielestäni suunnata kollektiivinen tarmomme lakien ja yhteiskuntarakenteiden tutkimiseen, jotta suunta todellakin säilyy oikeana, emmekä esimerkiksi anna esivallan sensuroida viestintäämme. Laiton materiaali kuuluu poistaa, mutta esimerkiksi Australiassa valtio sensuroi aborttimyönteisiä sivustoja. Suomessa operaattorit määrättiin sensuroimaan Piratebay ja jos kerran sama tekniikka ei sovellu lapsipornon sensurointiin, niin miksi se soveltuisi yhtään sen paremmin musiikin ja videon sensuuriin?

Monikulttuurisuudesta voisi Suomikin oppia jotain. Ehkä saisimme vihdoin sen perustuslakituomioistuimenkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Timo Härtsi

Valitettavasti haukkumiselta, kiusaamiselta sun muulta et säästy vaikka olet vaaleahiuksinen suomalainen. Meinaan kokemusta on, huutelun syyksi riittää vaikka se, että sinulla ei ole muotivaatteita ja tulet köyhästä perheestä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

On jotenkin huvittavaa miten joitakin kulttuureja ihannoidaan. Yksi esimerkki tästä on ollut Ruotsi ja ruotsalaisuus. Tietysti on niitäkin, jotka eivät siedä ko:ta. Sitten on niitä joita kohtaan ollaan pirun ennakkoluuloisia kuten mannet ja tummaihoiset. Minulla oli koulussa luokalla melkoinen liuta manneja, kun asuin Helsingin kulmalla, jossa heikäläisiäkin asui. Lapsena ihailin sitä kulttuuria. Minusta se edusti vapautta ja kiehtovan erilaista elämää. Kun myöhemmin opin tuntemaan tarkemmin sitä elämää, opin tietämään, että heilläkin on tarkat säännöt elämässä. Manneissa löytyy ihan kunniallisia ja yrittäviä kansalaisia ja sitten muunlaistakin porukkaa kuten muissakin kansalaisissa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kiitos kirjoituksestasi.

Olen monesti törmännyt huoleen, että tulevaisuudessa alkuperäiset suomalaiset katoavat, ja tilalle tulee tummanvärisiä ihmisiä. Koko kulttuurimme katoaa.

Ehkä tulevaisuudessa ihmiset ovat tummempia kuin nyt, mutta suomalaisia he ovat yhtä kaikki. Kulttuurikin muuttuu ja on aina muuttunut. Minä en osaa puhua kanta-uralia, tunnistan kampakeramiikan kun näen sitä, mutta itse en osaa potteja tehdä yms.

Suomi ja suomalaisuus on muuttunut monia kertoja aikojen kuluessa ja tulee muuttumaan tulevaisuudessakin. Hyvä niin, koska muutoin katoaiseimme kartalta sisäsiittoisuuden takia.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Koko huoli on sangen kummallinen, sillä ihmisryhmät eivät niin yksioikoisesti vaan näyttäisi sekoittuvan, vaikka asuisivatkin "saman katon alla". Sisäsiittoisuus on aikamoinen klisee, joka ei käsittääkseni ole millään tavoin todellisuuden kanssa tekemisissä.

Henk. ymmärrän huonosti minkäänlaista konservatiivisuutta, koski se saimaannorppia tai vaaleaa pärstää. Vaaleus on etu vähävaloisissa olosuhteissa samoin kun tummuus runsasvaloisissa. Millainen etu, se ei näy yhdessä tai kahdessa sukupolvessa, vaan pitkien ajanjaksojen jälkeen. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän maagista höpinää kunnes toisin todistetaan.

Huolestun ainoastaan siitä ajatuksesta, että tulevaisuus on lyöty lukkoon. Se on eräänlaista sokeutta. Enteilee hieman katastrofia, kun aletaan pelaamaan asioilla ja asioiden varaan, jotka tulevat olemaan. Että me tietäisimme mihin suuntaan maailma muuttuu. Emme me tiedä. Emme ole koskaan tienneet. Maailmalla on tapana vähät välittää ihmisten unelmista.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Liian nopeasti toteutetut kansojen siirrot ovat saaneet poikkeuksetta aikaan ongelmia. Ameriikat eri asia, mutta eipä niissäkään alkuperäisväestölle hyvin käynyt. Ei ole mitään syytä tarkoituksenmukaisesti pyrkiä lisäämään monikulttuurisuutta pelkän monikultturismin takia.

Humanitäärinen pakolaisten vastaanottokin on humanitääristä apua, ei siitä ole tarkoituskaan ensisijaisesti vastaanottajamaan hyötyä. Kuitenkin perusteluna kerrotaan usein sitä kuinka nämä ihmiset hyödyttävät Suomea. No, ymmärrän kyllä, että on hyvä jo kenties näiden ihmistenkin kannalta perustella etteivät nämä ole pelkästään mikään kuluerä suomalaisille.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Maahanmuuttajien jälkeläiset näyttäisivät pärjäävän suomalaisia paremmin koulussa: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/toisen-pol...

Miten nopeasti itse sopeutuisit täysin erilaiseen kulttuuriin?

Varsinkin lasten suussa maahanmuuttajien ja humanitääristen pakolaisten ero voi tuntua mitättömältä, valitettavasti tätä tapahtuu myös ihan liian monelle aikuiselle.

Käyttäjän LauraPalmgren kuva
Laura Palmgren

Rakas Raoul, otan niskoilleni tämän kutsumanimimurheen, sillä minä aloitin sinua puhuttelemaan jo vauvana Manneksi, ja nimitys tarttui myös perheen ja muiden sukulaisten puheeseen (mm. Maire). Tuolloin 70-luvulla nimeen ei liittynyt negatiivisia konnotaatioita, vaan käsitykseni mukaan Manne oli aivan tavallinen nimi ja mannea käytettiin jopa myös miehen jonkinlaisena synonyymina. (esim. No mitä manne? kun kysyttiin keneltä tahansa mitä kuuluu. Nyt aikuisena tuntuu kuitenkin luontevammalta puhutella sinua oikealla nimellä! Ja me kaikki rakastimme ja rakastamme yhä sinua :-)

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

jeejee :)

rakkautta Tantillekin <3

Toimituksen poiminnat