Mannet ja neekerit

Isoisäni sanoi minua Manneksi kun olin pieni. Ei ihan koskaan selvinnyt miksi. Olinko muukalainen koska isäni oli skotlantilainen ja olin muuttanut Suomeen yksivuotiaana? Pappa kuoli ollessani teini-ikäinen joten en voi sitä häneltä enää kysyä. Olen kuitenkin varma että hän piti minusta, sillä hän mielellään vietti aikaa kanssani. Kuittaan tuon ”Mannen” siis hänen omana huvituksenaan.

Koulussa ala-asteella minua haukuttiin syntyperäni vuoksi, jopa venepakolaiseksi! Se oli jo niin typerää että en voinut ottaa sitä niinkään loukkauksena kuin huomioksi idioottimaisten, muukalaisvihamielisten kommenttien vaikutuksesta.

Manneläpän hauskuudesta voidaan olla montaa mieltä mutta niiden vahingollisuuden olen itse kokenut. Ja kokemani ei ole juuri mitään – jengi saa selkäänsä joka päivä koska on syntynyt väärässä maassa tai on väärän värinen ja vain siksi! Onko neekeri yhtään huonompi tai parempi nimitys kuin manne? Rotuun tai alkuperään perustuva syrjintä on todella raukkamaista ja turhauttavaa koska geeneilleen ei mahda mitään. Michael Jackson yritti kyllä parhaansa tuodakseen tämän epäkohdan esille. Emmekö voisi pyrkiä vitsailemaan korjattavista epäkohdista jos vähemmistölle on syytä ilkkua?

Kulttuurien yhteensulautuminen voisi periaatteessa pienentää kulttuurien määrää mutta en usko että laatu välttämättä laskisi, päinvastoin. Esimerkkinä voidaan ottaa vaikka joidenkin muslimivähemmistöjen tapa naida lapsivaimoja tai vaikkapa juutalaisten tapa silpoa lapsiensa sukupuolielimiä. Eikö olisi hyvä asia, että nämä kulttuurin vivahteet saataisiin häviämään, kuitenkin sivistyksen ja integroitumisen keinoin?

Vai siis inkvisitiotako tässä ollaan taas järjestämässä?

Itse näen monikulttuurisuuden päämääränä maailman, jossa ihmiset voivat kulkea helposti maasta toiseen ja hyödyntää siten helpommin ihmiskunnan koko kapasiteettia. Mullistavien symbioosien kautta koko ihmiskunta oppii toisiltaan olemaan parempia ihmisiä. Parhaat käytännöt ja tavat selviävät ajan ikeessä kunhan ihmiset vain saavat pitää perusoikeutensa. Myös historiantuntemus on tärkeää, jotta emme tekisi samoja virheitä uudestaan.

Myös vapaus tiedon ja kulttuurin esteettömään leviämiseen kuuluu Piraattipuolueen ydinajatuksiin. Niin kauan kun meillä on sananvapaus ja keinot (internet) sen esteettömään käyttämiseen, voimme saada oikeutta kaikille. Totalitaristiset yhteiskunnat vihaavat sananvapautta. Se on myrkkyä niille. Sosiaalinen media on jo mahdollistanut tuhansittain tempauksia joille ei aikaisemmin oltaisi saatu tarpeeksi huomiota ja jossa huono kehitys on saatu pysäytettyä – viimeisenä esimerkkinä vaikkapa salassa neuvoteltu ACTA-kauppasopimus joka kaatui Euroopan parlamentissa murskalukemin.

Nyt meidän pitäisikin mielestäni suunnata kollektiivinen tarmomme lakien ja yhteiskuntarakenteiden tutkimiseen, jotta suunta todellakin säilyy oikeana, emmekä esimerkiksi anna esivallan sensuroida viestintäämme. Laiton materiaali kuuluu poistaa, mutta esimerkiksi Australiassa valtio sensuroi aborttimyönteisiä sivustoja. Suomessa operaattorit määrättiin sensuroimaan Piratebay ja jos kerran sama tekniikka ei sovellu lapsipornon sensurointiin, niin miksi se soveltuisi yhtään sen paremmin musiikin ja videon sensuuriin?

Monikulttuurisuudesta voisi Suomikin oppia jotain. Ehkä saisimme vihdoin sen perustuslakituomioistuimenkin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu