Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Oikeudenmukaisempi puoluetuki

Lilja Tamminen toi esille suositeltavan idean nuorisojärjestöille suunnatun järjestötuen oikeudenmukaistamiseksi. Tässä on ajatusta - itselläni on vastaavanlainen ajatus puoluetuista:

Kaikkien eduskuntavaaleissa ehdokkaita ehdolle asettaneiden puolueiden tulisi saada puoluetukea saatujen äänien mukaan, esimerkiksi 10€/ääni/vuosi. Tämä laskisi puoluetukea kuudella miljoonalla eurolla /vuosi, sillä vuonna 2008, 2009 ja 2010 jaettiin 36 000 000 euroa (varsinainen puoluetuki 18 000 000 euroa ja tiedotustoiminnan ja viestinnän tukeminen 18 000 000 euroa).

 

Viime vaaleissa äänestäneitä oli 2 955 865, eli kokonaissummaksi tulisi vajaat 29,6M€. Näin systeemi olisi reilumpi saajiaan kohtaan, vähän kuten Liljan kehittämässä mallissa.

Pienillä puolueilla on vaikeuksia saada tarpeeksi rahoitusta edes vaalijulisteisiin. Täten köyhien asioita ajavan puolueen on vaikeampi saada kannanottojaan näkyviin, kuin rikkaiden etuja ajavien puolueiden. Ideoiden (puolueiden) pitää saada edes jossain määrin tasapuolinen mahdollisuus päästä kaikkien ihmisten pohdittavaksi. Haluammehan käyttöömme ne parhaat ideat, eikä vain rikkaimpien ideoita? Juuri tämän takia puoluetuki on tarpeellinen, mutta kuten nuorisojärjestöjenkin tuet, puoluetuki on epäreilusti vinoutunut. Tämä ei tietystikään ole ensimmäinen kerta, kun perusidea on hyvä ja toteutus surkea, mutta tämä nimenomainen epäkohta muodostaa kohtuuttoman suuren kynnyksen pienille puolueille, jotka varsinkin alkutaipaleella tarvitsevat rahaa kaikkein kipeimmin, elintärkeää näkyvyyttä saadakseen.

Parlamentaarisessa demokratiassa on se idea, että mahdollisimman moni äänestäjä voisi samaistua tarpeeksi jonkin puolueen ehdokkaaseen, jotta kansalaisten ei tarvitsisi tyytyä liian lepsuihin kompromisseihin omaa edustajaa valitessaan. Minun mallini annettujen äänien suorasta vaikutuksesta saatuihin puoluetukiin ratkaisee myös ongelman, jossa veronmaksajat kustantavat puoluetukia puolueille joita he eivät kannata. Lisäksi yksi seuraamus olisi merkittävästi kasvanut äänestysprosentti, kun äänestämättä jättäminen tarkoittaisi nyt myös pienentynyttä rahallista tukea puolueelle.

Kaiken kukkuraksi, uskon mallini vaikuttavan vallitsevaan äänestysilluusioon, jossa ei äänestetäkään sitä lähintä ehdokasta omien ajatusten suhteen, vaan ennakoitua "voittajaa". Äänien ja tuen suoran yhteyden takia äänestäjä voisi olla ainakin varma siitä, että puolue saa rahaa toimintaansa tulevaisuudessakin, vaikkei ehkä kansanedustajaksi pääsisikään. Tämä siis romuttaisi lopullisesti illuusion siitä, että ääni voisi mennä täysin hukkaan, vaikka edustaja tekisikin kaiken äänestäjän toivomuksien mukaisesti tulevaisuudessa. Tämän illuusion heikentäminen parantaa demokratian tapahtumista ja sillä voisi olla hyvinkin yllättäviä seurauksia - ihmisiä olisi vaikeampaa manipuloida äänestämään etujensa vastaisesti puolueita joiden odotetaan voittavan ja sen seurauksena vaalitulokset voisivat olla todella erilaiset.

Kuulisin oikein mielelläni rakentavaa kritiikkiä ideastani. Minusta se on toteuttamiskelpoinen ja poliitikot ovat jo pitkään ilmaisseet huoltaan äänestysaktiivisuuden jatkuvasta hiipumisesta. Tässä olisi yksi konkreettinen parannusehdotus äänestysapatian ehkäisemiseksi. Ikävä kyllä, ainakin suurimmat eduskuntapuolueet näkisivät ideani heidän valtansa kaappauksena. Olisi myös mahdollista, että jopa kaikki eduskuntapuolueet vastustaisivat sitä.

Kuka siis säätäisi lain, josta olisi demokratialle iloa, muttei sen toiminnasta päättäville poliitikoille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Ideasi on selvä ja tuntuu oikeudenmukaiselta. Liljan ehdotus oli niin polveileva, etten jaksanut tutkia sitä alkua pidemmälle.
Puoluetuista jokainen puolue itse antaa osuuden nuorisojärjestölleen. Vanhat puolueet ovat jo perustaneet säätiöitä ja muita raha-apparaatteja, joten voivat edelleenkin tukea omia puolueitaan ja nuoritoimiintaansa, ei siihen enää tarvitse käyttää yhtään ylimääräistä rahaa ei edes RAY.stä.

Ilkka Järvelä

Ensivaikutelmana minusta tämä on tosi hyvä idea. Joitakin mieleentulleita miinuksia:
-äänestysprosentti ei välttämättä kasvaisi vaan saattaisi jopa pienentyä, kenties jopa laajat kansalaisryhmät jättäisivät äänestämättä "koska se on säästöä"
-jokainen puolue saattaisi asettaa kullekin listalle maksimaalisen määrän ehdokkaita koska taloudellisista syistä johtuen se olisi kannattavaa, muussa mielessä ajatellen noin useita ehdokkaita ei ehkä kannattaisi laittaa ja nämä ehdokkaat voisi olla ei-poliittisia paikallisia suuruuksia kuten jääkiekkopelaajia tai missejä
-puolueilla olisi entistä suurempi kiusaus tehdä katteettomampia vaalilupauksia siis suoranaisia valheita. Niinkuin klassikko takavuosilta: joku demariedustaja (ja taisi olla Erkki Liikanen) lupasi kolminkertaistaa lapsilisän, vaalien jälkeen tyytyi toteamaan että kyseessä oli "laskuvirhe", kansan pitäisi toki noista rankaista jatkossa mutta aina niin ei käy

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Minä uskon että suurin osa ihmisistä antaisi mielummin rahallisen tukensa vähiten huonolle vaihtoehdolle (kaikki edustajien valinnat ovat loppujen lopuksi kompromisseja), kuin "säästäisi" sillä uhalla että suurempi osuus puoluetukipotista menisi väärälle puolueelle. Antamalla oman äänensä puolueelle, äänestäjä varmistaa että hänen äänioikeuttaan on käytetty oikean puolueen toiminnan tukemiseen.

Jos tilanne olisi oikeasti niin huono että ihmiset todellakin ajattelisivat säästävänsä rahaa pidättäytyessään äänestämästä, he antaisivat siten päätösvallan valtion budjetista (ja kerättävistä veroista) muiden edustajille ja toki näiden edustajien päätökset voisivat käydä huomattavasti paljon kalliimmiksi. Eli vertaa vaikka 36M€ puoluetukea Kreikalle annettuihin lainoihin/takauksiin...

Ilkka Järvelä

Mutta eikös tossa olisi nimenomaan niin että annettu ääni "maksaa" 10€ yhteiskunnalle puoluetuen nimikkeellä. Jonka kanssa linjassa on se että jos jätät äänestämättä niin tähän tarkoitukseen korvamerkittyä 10€:n summaa ei saa mikään puolue eikä myöskään kukaan muu. Tietysti voidaan spekuloida sellaisella että jos vaikkapa 0,5milj äänioikeutettua jättää äänestämättä, puoluetukiin varatuista rahoista jää käyttämättä 5milj € ja sitten säästö tarkoituksella käytetään johonkin menoon vaikkapa jakamalla "ylimääräistä puoluetukea" mutta sitä tuossa alkuperäisessä esityksessä ei ollut.

Käyttäjän AirZero kuva
Eetu Rantakangas

Itse kannattaisin sitä, että kunnat maksaisivat puolueiden julisteet. Tälläkin hetkellä kunnat kustantavat julisteille telineet, ja paikoin myös taustalevyt, joten näkisin sen ihan luontevana jatkumona. Lisäksi siitä seuraisi melkoisia logistisia etuja, ettei jokaisen puolueen täytyisi ajeluttaa julisteita vuoronperään ympäri maakuntia, kun yksi kunnan auto voisi tehdä kaiken samalla kun vie vaalimainostelineetkin. Tähän voisi vaikka leikata sitten rahaa nykyisistä valtion jakamista puoluetuista.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Esitys saattaa johtaa nykyistä oikeudenmukaisempaan systeemiin. Varma en ole muusta kuin siitä, että esitetty systeemi on mutkikas. Jaettakoot nuorisojärjestöjen potti suhteessa vaaleissa saatuun kannatukseen, mutta kokonaissummaltaan nykyisestä puolitettuna. Siinäkin voi olla liikaa.

Lassi Nokelainen

Tämä on itseasiassa parempi tapa kuin aiemmin kuulemani ruotsalaistyyli: tukea saa nuorisosäätiön jäsenmäärän mukaan.

Yläpuolella on ihan hyvää kritiikkiä ja mielenkiintoista keskusteluntynkää.

panutaneli kuusi

ihan hyvä idea olen itse kirjoittanut aiheesta ja esittänyt jopa kahdessa eri kirjoituksessa tätä.Mutta suurin ongelma ei ole puoluetuki vaan vaalipiirit.Vaikka eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla olisi kuinka paljon rahaa ne eivät pärjää vaalipiirien takia.Ihmettelen miksi eivät solmi vaaliliittoja edes silloin kun molemmilla on vajaa ehdokaslista.Mutta oikeaan suuntaan tämä olisi ja viikon hyvä uutinen on että piraattipuolueen nuoret saavat tukea

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Tein ideastani myös kansalaisaloitteen:

http://www.avoinministerio.fi/ideat/148-oikeudenmu...

Olkaa ystävällisiä ja jakakaa tätä ystävillenne jos olette samaa mieltä.

Toimituksen poiminnat