Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Mika Myllylän kuolema työllisti 50 poliisia

Noin 190 poliisia on katsellut edesmenneen hiihtäjän, Mika Myllylän henkilötietoja tämän kuoleman jälkeen, kertoo Nelonen. Näistä 136:ta poliisia kohtaan on nyt aloitettu rikostutkinta.

Hämmästelen kovasti, miten pahasti alkoholisoituneen ihmisen kuolema voi työllistää 50 poliisia. Olisiko tässä osasyyllinen poliisin resurssien väitettyyn niukkuuteen?

Osa selvityspyynnön saaneista poliiseista on myöntänyt katselleensa tietoja uteliaisuudesta. Ainakin he ovat rehellisiä poliiseja, vaikka syyllistyvätkin virkarikokseen. Henkilötietorikos on vakava asia ja yksi Piraattipuolueen päähuolenaiheista yksityisyyssuojan alueella.

Tämän pitäisi viimeistään olla viimeinen naula siihen arkkuun, jossa lukee: "rehellisellä ihmisellä ei ole mitään pelättävää". Tämä nimenomainen tapaus näyttäisi tosiaankin olleen uteliaisuuden motivoima, mutta entä kun luottamuksellisia tietoja katsellaan esimerkiksi lahjusten tai uutisvihjepalkkioiden saamiseksi?

Uusia valvonta- ja tarkkailujärjestelmiä luodaan ja asennetaan jatkuvasti ja niihin käytetään myös huomattavia summia verorahoja. Silti niistä ei tunnu olevan hyötyä läheskään aina, esimerkiksi vartijoiden itsensä pahoinpidellessä ihmisiä törkeästi.

Mika Myllylän tapaus osoittaa, että jopa poliisi syyllistyy henkilötietorikokseen, mutta koska se rikkoo samalla virkavelvollisuutta, ovat rangaistuksetkin kovemmat. Vartijan kynnys henkilötietorikkomukseen on varmasti matalammalla, varsinkin jos he voivat selvitä pahoinpitelyistäkin rangaistuksetta. Voima kertoo seurauksista:

Kontula-videolla esiintyneet vartijat joutuivat vastaamaan tekemisistään oikeudessa. Helsingin käräjäoikeuden mukaan toinen vartijoista syyllistyi pahoinpitelyyn. Hän ei kuitenkaan saanut rangaistusta. Syyttömäksi todettu vartija jatkoi FPS:n palveluksessa ja toimii nykyään esimiestehtävissä. Sivullinen kuvasi vartijoiden väkivaltaisia otteita myös Ilmalan seisakkeella vuonna 2008. Video herätti huomiota mediassa, mutta kuten Kontulankin tapauksessa, median ja yleisön mielenkiinto hiipui nopeasti.
 

Toivonkin, ettei teidän identiteetillenne käy näin:

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Unna kuva
Siru Erling

Viime vuonna poliisin toiminnasta kanneltiin eduskunnan oikeusasiamiehelle peräti 4600 kertaa! Itse mukaanlukien - omassa tapauksessani poliisi muutti omavaltaisesti todistajalausuntoja, jotta tutkintakynnys ei ylittyisi. Luvut kertovat siis jo jotain kansalaisten luottamuksen hiipumisesta näitä sinivuokkoja kohtaan.

Mielestäni nämä uteliaat 136 poliisia sietäisivät saada potkut, sillä
poliiseja on tälläkin hetkellä työttömänä kortistossa pilvin pimein ja
koko ajan koulutetaan uusia - eli eiköhän tuosta massasta luulisi löytyvän ihan rehellisetkin arvot omaavia poliiseja.

Toimituksen poiminnat