Ajatuksia vallasta ja vastuusta Valta on hajautettava

Pääministeri kusettaa ja pakkoruotsi porskuttaa

Perussuomalaiset ovat vihdoin osuneet poliittiseen kultasuoneen. Seurauksina RKP:n puheenjohtajan hallinnoima ministerin paikka on vaarassa lähteä ja maamme turha ja kallis kaksikielisyyskin on saatu taas pinnalle - jo ties kuinka monetta päivää putkeen. Lisäksi pääministerimme on jälleen kerran jäänyt kiinni puhumasta läpiä päähänsä: Katainen vakuutti eduskunnan välikysymyskeskustelussa olevan "absoluuttinen fakta", että asiantuntijat olivat tehneet kaikki päätökset varuskuntien lakkauttamisesta pelkästään maanpuolustuksellisin perustein. Ehkei Wallinia laskettu asiantuntijaksi?

Minusta Kataisen komppaus on samassa sarjassa idioottimaisten lausuntojen kanssa kuin valtiovarainministerin roolin alkutaipaleella heitetty "lama ei koske Suomea" tai myöhempi retostelu siitä, miten "Kreikalle annetut lainat ovat hyvää bisnestä". Tälläkin kertaa Jyrki-boy on antanut ymmärtää tietävänsä asiasta josta ei yksinkertaisesti tiennyt. "Absoluuttinen fakta" osoittautuikin kehnoksi mutuksi, taas kerran.

Kaikesta poliittisesta teatterista huvittuneena haluaisin kuitenkin tuoda esiin sen oikean epäkohdan, josta tämäkin kiista kumpuaa - toisen kotimaisen kielen pakollisuudesta. Taannoisessa YLE:n järjestämässä pakkoruotsi-illassa paras argumentti ruotsin kielen pakollisuuden puolesta oli se, että "matematiikkakin on pakollista!". Tämä on täysin kestämätön perustelu, jos aletaan vertailemaan näiden kahden aineen käyttökelpoisuutta tai yleishyödyllisyyttä.

Matematiikkaa käytetään koko universumin mallintamiseen ja se on universaali kieli, jota käytetään kaikissa maailman maissa. Ruotsia puhuu vajaat 20 miljoonaa ihmistä. Skandinaavisia kieliä, joiden sanotaan tulevan ikäänkuin kaupan päälle ruotsin opiskelun ohessa, puhuu alle 40 miljoonaa ihmistä. Itse en ole koskaan ymmärtänyt sanaakaan norjaa tai tanskaa, ainakaan puheesta, ja sainkin pakkoruotsin tunneilta kaupanpäällisiksi vain syvän vastenmielisyyden ruotsia ja ruotsinkielisiä kohtaan. Enkä ole todellakaan yksin. Tästä inhosta olen itse näin vanhemmiten päässyt enimmäkseen irti, paitsi pakkoruotsin puolustelijoiden osalta. Heillä kun ei ole yhtään (1) pätevää argumenttia pitää ruotsi pakollisena tulevillekin suomalaissukupolville, mutta silti sitä samaa tervaa aina vain juotetaan.

Yleensä puolustelijat listaavat syitä, miksi ruotsia on hyödyllistä opiskella, kun heiltä on kysytty miksi sitä on pakko opiskella. Tässä on vinha ero. Vähän niinkuin Suomessa asuvan, suomea ja ruotsia puhuvan väestön määrässä on kaksikymmenkertainen ero. Lienee jo sanomattakin selvää, että Piraattipuolue valitsee tässäkin asiassa vapauden, mutta sanon sen silti. Vain yhden puolueen eduskuntavaaliehdokkaista enemmistö ei halua toisesta kotimaisen kielen opiskelusta vapaaehtoista:

Suomen kaksikielisyyden vuosittaisesta hintalapusta on esitetty paljonkin arvioita, mutta ne lähes kaikki päätyvät yli miljardiin euroon, vähimmilläänkin vajaaseen 300 miljoonaan euroon. Kaikkia epäsuoria kustannuksia on hyvin hankala laskea, tai edes hahmottaa. Tälle rahalle olisi varmasti käyttöä Suomen kiihtyvällä vauhdilla suurenevan velkataakan vähentämisessä, sillä kohta pelkät vuosittain maksettavat korkokulut ovat Venäjälle maksettujen sotakorvauksien verran, inflaatiokorjattuna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Jännästi tässä saattaakin olla Wallin joutumassa Kataisen syntipukiksi. Kun kerran Dragsvikistä oli hallitusneuvotteluissa sovittu, niin miksi edes piti teeskennellä, että asiaa ei olisi runnottu läpi poliittisin perustein?

Toinen jännä asia on, miten tämä Dragsvik-riita on kääntänyt katseet pois puolustusvoimien säästöistä ja ulkoistamisista, turhautuneista ja vihaisista upseereista, kalliista ohjuksista...

Pentti Järvi

Ei ne oo unohtunna, mutta yksi asia kerrallaan...

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Suomessa asuu ruotsinkielisiä suunnilleen saman verran kuin Islannissa asuu islanninkielisiä.

Islannin islanninkieliset tarjoavat suunnilleen kaikki tarvitsemansa palvelut itse itselleen. He eivät siis opeta islantia väkisin millekään lähes viiden miljoonan ihmisen ryhmälle, jotta tämä ryhmä sitten voisi heitä palvella.

pekka piippo

Hyvä juttu!Raoul! Sinulla on vahva ja terve itsetunto!

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

R.P.:
"Ruotsia puhuu vajaat 20 miljoonaa ihmistä. Skandinaavisia kieliä, joiden sanotaan tulevan ikäänkuin kaupan päälle ruotsin opiskelun ohessa, puhuu alle 40 miljoonaa ihmistä."

En tiedä mistä tuo "20 miljoonaa" ruotsinpuhujaa on peräisin. Ruotsissa on 9 miljoonaa asukasta,joista äidinkielenään ruotsinkielisiä on ehkä vajaat 8 miljoonaa. Ruotsin väestöstä ei-ruotsinkielisiä on reippaasti yli miljoona. Yksistään suomea puhuva vähemmistö Ruotsissa on muutama sata tuhatta riippuen laskentatavasta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsinsuomalaiset

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Ihan hyvin bongattu. Halusin tahallaan arvioida reilusti yläkanttiin, koska siihen oli varaa. Luultavasti myös tuo skandinaavisten kielien puhujien määräksi asettama 40 miljoonaa voi olla helposti jopa 25% yläkanttiin.

Halusin myös ottaa huomioon kaikki näitä kieliä puhuvat ihmiset, eikä ainoastaan niitä, joiden äidinkieli on ruotsi. Näin esimerkiksi Suomen väkiluvun voisi lisätä kokonaan ruotsin väestöön jos oikein määritelmiä venytetään.

http://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_people

Kiitos kaikille muillekin palautteesta, on kiva nähdä että ihmiset jaksavat jopa kommentoida minun juttuja. :)

Pentti Järvi

Suomen väkiluku miinus Jyrki Katainen ja Henna Virkkunen, jotka kumpikin ovat sanoneet, että eivät osaa ruotsia.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Öisen tekstinmuokkauksen aikana tästä jäi oma mielipiteeni kieltenopiskelun järjestämisestä pois.

Minusta olisi parasta jos englanti olisi ainoa pakollinen vieras kieli. Toinen vieras kieli olisi pakollinen, mutta sen saisi vapaasti valita, eli esimerkiksi ruotsi, saksa, ranska, espanja... Kielten määrän määräisi ainoastaan kyseisen koulun opetusresurssit.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Hyvä bloggaus!

Siitä olen itä-suomalaisena täysin samaa mieltä, että englannin tulisi olla ainoa "pakollinen" kieli Suomessa.
Täällä on paljon venäläisiä turisteja, jotka puhuvat ja ymmärtävät venäjän lisäksi vain englantia. Englanti on maailmankieli, jota suomalaisten tulisi osata nykyistä paremmin.

Ruotsin kielestä meille on vain harvoin hyötyä, itse ruotsalaisetkin käyttävät englantia kansainvälisenä kielenään.

Ruotsinkielisyys on jäänne vanhoilta ajoilta, joka on tuonut monia "ansaitsemattomia" etuuksia heille. Ja koska he ovat nöhneet, että pakkoruotsi tulee pysymään, on heistä tullut röyhkeitä ja ylimielisiä.

On helppo yhtyä tähän maikkarin taloustoimituksen päällikön T. Haapalan blogiin:
http://www.mtv3.fi/uutiset/kolumni.shtml/1514005/w...

Timo Härtsi

Eihän sitä voi kuin ihmetellä kuinka tätä helv.... pakkoruotsia ei saada pois. Onhan tästä jauhettu ja jankutettu iät ja ajat. On tämä kummallista, ei voi muuta sanoa.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Hieno puheenvuoro! Semmoista kysyisin että mistä tuo taulukko on peräisin (ruotsin opiskelun vapaaehtoisuutta kannattavat ehdokkaat)?

Pentti Järvi

Tiedot on blogistin ilmoituksen mukaan poimittu ke-vaalien vaalikoneista.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Taulukko on viime keväältä, YLE:n tai Helsingin Sanomien vaalikoneesta - tarkistan vielä kummasta se oli. :)

Päivitys: Helsingin Sanomien vaalikonehan se:

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Pakkoruotsis...

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Olisi mukava päästä väittelemään jokaisen kansanedustajan kanssa kasvokkain pakkoruotsista. Kaikki pakollisuuden puolesta esitetyt perustelut ovat täyttä soopaa.

Toistaiseksi kansanedustajien ei ole tarvinnut perustella kantojaan julkisesti. Media Helsingin Sanomien ja Aamulehden johdolla vaikenee asiasta.

Pentti Järvi

Noita lehtilehti-juttuja tänne on aika turha linkittää.

Käyttäjän Kivikova kuva
Mikko Kivioja

Dragsvik, pakkoruotsi, kuntauudistus, poliisien määrärahojen leikkaus, tukipaketit.. Onko tämä uunoilu sittenkin jokin hallituksen ovela salajuoni, vai ovatko he vain tekemässä poliittisesti altruitistista itsemurhaa uuden hallituksen vuoksi?

Jyrki Seppälä

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/36

Rasismista tuli mieleeni ... pakkoruotsi. Kansalaisaloitteita on jo kaksi, missä vaaditaan vähän erisanamuodoin ja painotuksin pakkoruotsista eroon. Olen kuullut, että vielä tulis kolmaskin kansalaisaloite samasta aiheesta.

Käykäähän tukemassa aloitteita.

Toimituksen poiminnat